h

Laatste begroting van collegeperiode

27 november 2017

Laatste begroting van collegeperiode

Kort geleden behandelde de gemeenteraad de laatste begroting van de collegeperiode van vier jaar. In maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, waarna er een nieuwe collegeperiode met een nieuwe raad en een nieuw college begint. Een begroting kijkt vooruit, maar de SP keek toch ook even terug. Julian van der Kraats: “De SP heeft een flinke stempel gedrukt op de laatste vier jaar. We kregen vanuit de landelijke politiek veel bezuinigingen te verduren, maar het is toch gelukt veel te verbeteren, onder andere in de zorg en het welzijn en qua duurzaamheid en milieu”. De begroting is met één stem tegen aangenomen. Lees hieronder de speech van fractievoorzitter Julian van der Kraats.

"Voorzitter, de laatste begroting in het teken van Samenwerken en Innoveren. En hoewel een begroting vooruit kijkt, wil ik tegelijk toch ook terugkijken. Omdat we een basis voor de toekomst hebben gelegd.

Ik denk dat we er echt in geslaagd zijn om samenwerken en innoveren de leidende principes te laten zijn. Je kan het oneens zijn met verschillende politieke keuzes die zijn gemaakt, maar dat is in elk geval gelukt. En het mooie daarbij is dat deze twee principes elkaar versterken. Door nieuwe samenwerkingen op te zoeken en mogelijk te maken, bleek er veel meer innovatie mogelijk dan misschien eerder gedacht.

Dan per beleidsterreinen, ik zal ze niet allemaal afgaan.

Voor de SP is zorg en welzijn misschien wel het belangrijkste terrein, waarin wij aan de hand van deze twee leidende principes, niet alleen de soms draconische bezuinigingen vanuit de landelijk politiek het hoofd willen bieden, maar ook de manier waarop zorg en welzijn zijn georganiseerd echt wilden verbeteren. Met als doelen betere zorg, betere preventie, meer ruimte voor professionals en betere ondersteuning van mensen die elkáár willen helpen. De Jeugd- en Gezinsteams zijn inmiddels goed op gang gekomen en ze worden ook steeds beter gevonden, net als de sociale wijkteams, ook via huisartsen,

Maar natuurlijk zijn we er nog niet. Dat kan ook niet in de tijd die we ervoor hebben gekregen. En het is ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. De bezuinigingen op met name de specialistische jeugdzorg vallen voor Leiden wel héél erg zwaar uit. En om nog een voorbeeld te nomen, het blijft ontzettend moeilijk om mensen met soms behoorlijk pittige problemen ‘extra-muraal’ op te vangen. Dat komt op allerlei plekken terug, in wijken, waar mensen met begeleiding wonen, maar bijvoorbeeld ook bij de Jeugd- en Gezinsteams, die meer vragen krijgen voor ondersteuning die vroeger eerder binnen het onderwijs zelf werden opgepakt. En we zijn heel trots op het project JAS. Uit het hele land komen gemeenten hiernaar kijken. Wel is het van belang, wat ons betreft, dat het zo blijft dat leren niet onder dwang gebeurt. We willen de brief over JAS daarom ook agenderen.

Maar afgezien van de resultaten die we al hebben geboekt, voor de toekomst is het belangrijk dat we wel een basis hebben gelegd. Ruimte voor innovatie, en meer samenwerking, zodat problemen vanuit een holistische visie kunnen worden aangepakt. Die lijn moeten we voortzetten.

Dan kort nog over duurzaamheid. Ook daar hebben we een basis gelegd, door van duurzaamheid een apart programma te maken, dat wel weer doorwerkt op allerlei andere terreinen, en waarbij ook steeds meer innovatie plaatsvindt, vanuit nieuwe samenwerkingen. Op de schaal van de wijk, met de wijkambassadeurs als spil daarin, en op de schaal veel groter dan die van Leiden zelf, met de warmtevisie en het project voor de warmterotonde. Hier is heel veel goed voorwerk gedaan, maar er moet ook nog veel gebeuren.

Dan werk en inkomen.

Het is goed dat het aantal bijzondere bijstandsverstrekkingen is toegenomen door het terug dringen van het niet-gebruik. Hierdoor zijn meer mensen en hun kinderen beter in staat om mee te doen in de samenleving .De SP pleit ervoor dat dit de komende jaren ook zo kan blijven voortbestaan.

Het is goed dat het college inzet op de versterking van competenties en vaardigheden van medewerkers om problematiek, die complexer is geworden in één keer goed aan te kunnen pakken. Mensen functioneren namelijk beter in de maatschappij wanneer hun problematiek, zoals schulden, zijn opgelost. En zo komen ze weer sneller aan vrijwilligerswerk of  betaald werk. Ook dit is weer een voorbeeld van betere samenwerking, en een meer holistische blik.

De SP wil wel nog haar zorg uitspreken over het aanbieden van de volwasseneneducatie. Dit staat benoemd als een behaald doel, maar is hier een rapportage van beschikbaar en zo niet, wanneer kan de raad die verwachten?

Voorzitter, de SP blijft jaar in jaar uit aandacht vragen voor betaalbaar wonen en een goed verzorgde openbare ruimte. Met dit laatste zijn we goed op streek, met het eerste nog onvoldoende wat ons betreft. Ja, de afspraken die gemaakt zijn worden nageleefd, maar er is veel meer nodig. We hadden graag gezien de raad in het kader van de prestatie-afspraken met de corporaties meer in positie gebracht zou zijn om op basis van feiten en cijfers de afspraken te evalueren en bij te schaven. Een volgend college en met name ook een nieuwe raad zal echt hard aan de bak moeten als we willen dat vraag en aanbod in onze stad en regio niet nóg verder uit elkaar gaan lopen, met name als het gaat om de betaalbaarheid van woningen. En dat bedoel ik heel breed, van echt goedkope sociale huur, ver onder de aftoppingsgrens, tot betaalbare huur- en koopwoningen in het middensegment.

Over verkeer en vervoer, hier is het vooral een kwestie van afmaken wat we gestart zijn. Een aantal: grote projecten op het gebied van autoverkeer, openbaar vervoer en gelukkig ook heel veel fietsprojecten. En als straks beide parkeergarages af zijn, dan komt er ruimte om parkeerplaatsen op straat op te heffen, en ruimte te maken voor fietsers, voetgangers en een mooiere en groenere openbare ruimte. Het volgende college kan daar straks mee aan de slag.

Voorzitter, ten slotte nog een punt over economie, de retailvisie en vooral de uitwerking daarvan. Daar zijn we niet blij mee. We zien nu hoe een woningbouwcorporatie onze retailvisie misbruikt, door ernaar te verwijzen bij het wegjagen van ondernemers in de Beatrixtraat en de Javastraat. Daar hebben we schriftelijke vragen over gesteld die nog niet beantwoord zijn. En de raad heeft een motie aangenomen, waarin werd gevraagd in beleid vast te leggen wat het belang van buurtwinkels is! De wethouder is wel in gesprek met winkeliersverenigingen, maar dat is nog wat anders dan het belang echt vastleggen. Je ziet nu dus ook gebeuren dat de retailvisie misbruikt wordt. Dus bij deze nogmaals de oproep, die ook al door de raad is vastgelegd, buurtwinkels zijn belangrijk, en handel daar ook naar, juist als buurtwinkels in gevaar zijn! Graag een toezegging van de wethouder, bovenop de motie die er al ligt, dat hij hier samen met zijn collega’s serieus mee aan de slag gaat.

En als allerlaatste punt, om ook positief af te sluiten, wij zijn heel blij dat Leiden City of Science wordt in 2020. Helemaal terecht natuurlijk. Dat gaat een mooi feestje worden voor onze stad."

De SP kreeg géén toezegging van het college dat ze aan de slag zouden gaan om de ondernemers van de Beatrixstraat te helpen, dus wordt vervolgd.

U bent hier