h

SP wil aandacht voor kleine winkeliers en de creatieve sector in de binnenstad

6 november 2017

SP wil aandacht voor kleine winkeliers en de creatieve sector in de binnenstad

Foto: Robbert Steenbergen

Met het vaststellen van de winkelnota Leidse binnenstad 2017-2021 wil de gemeente het winkelbeleid voor de komende jaren vaststellen. Het beleid is er op gericht om het winkelgebied kleiner te maken en in te zetten op grote winkelketens. De SP is het daar niet mee eens.

“Het is een grote vergissing om de concurrentie aan te gaan met de ons omliggende populaire winkelsteden door in te zetten op precies hetzelfde aanbod van winkels als wat zij hebben. Een concurrentiestrijd waarbij je al met 3 straatlengtes achterstand aan begint”, aldus SP duo-raadslid Antoine Theeuwen.

De SP was het er al niet mee eens dat er voor 23 miljoen euro van de Leidse belastingbetaler grote winkelruimte gecreëerd moest worden in het Aalmarkt gebied. Theeuwen: “Het is een enorm risico om in te zetten op grote winkels voor mode, dat is juist een van de sectoren die ontzettend onder druk staan. Bovendien kan je je afvragen wie je nu als overheid aan het steunen bent, de
ondernemers of de verhuurders van die panden?”.
De SP vindt het wel genoeg zo. Het unieke in ons winkelaanbod komt juist vanuit de kleine ondernemers en de creatieve sector. Zij bieden juist iets waar het winkelend publiek op af komt.

Theeuwen: ”De laatste jaren heb ik veel ondernemers leren kennen, velen van hun kunnen het hoofd net boven water houden met keihard werken en innovatief bezig zijn. De SP wil dat de gemeente deze mensen steunt. Die vastgoedjongens hebben geen hulp nodig en zouden juist aangesproken
moeten worden op de huurprijzen die ze vragen voor winkelpanden. Daar zit het werkelijke probleem, als winkelier moet je je eerst krom werken om alle vaste lasten te kunnen dragen voordat je iets gaat verdienen”.

Zie ook het artikel in het Leidsch Dagblad hierover.

Meer informatie bij Antoine Theeuwen, telnr 06-42 47 51 07

U bent hier