h

Leiden aardgasvrij in 2050!

2 december 2017

Leiden aardgasvrij in 2050!

Nederland heeft zich als doel gesteld om in 2050 een klimaatneutraal land te zijn. Dit betekent dat er voor de verwarming van huizen en gebouwen en het koken geen aardgas meer gebruikt kan worden. De gemeente Leiden stelt daarom ook als doel om in 2050 een aardgasvrije stad te zijn.

Het zal een enorme opgave zijn, waarbij er jaarlijks gemiddeld 1.500
woningen aardgasvrij gemaakt moeten worden. Op 30 november
is de Leidse raad akkoord gegaan met het plan dat hier naar toe
moet leiden: De Leidse Warmtevisie.

Leiden heeft op dit moment ongeveer 56.000 woningen. Vijftig procent van de woningen is particulier eigendom, dertig procent is eigendom van een van de vier woningcorporaties, en de rest valt in de sector vrije huur.
Het hele proces om diverse soorten energie op te wekken om deze huizen te verwarmen en om huishoudens te laten koken vergt dus een stevige samenwerking met diverse organisaties. Tegelijkertijd: om van dit plan een succes te maken moet onze stad energiezuiniger worden.

Natalie Wanga, raadslid en woordvoerder duurzaamheid, tijdens de raadsvergadering: “We staan als stad aan de vooravond van een grote transformatie. Een historisch moment. Voor ons ligt een ambitieus plan waar op financieel, juridisch, beleidsmatig en uitvoeringsniveau vele uitdagingen liggen. Van cruciaal belang is dat alle stakeholders en zeker onze eigen inwoners hieraan voldoende aan deelnemen. De rol van de raad en het college zal voor deze belangrijke komende jaren regisserend, faciliterend, stimulerend, bepalend en beïnvloedend zijn.”
Samen met de PvdD heeft de SP een motie ingediend om het college te vragen om een ontmoedigingsbeleid te ontwikkelen tegen houtstook. De wethouder vond het stoppen van de subsidie voor pelletkachels en de landelijke informatievoorziening hierover al voldoende. De meerderheid van de raad was het met de wethouder eens.
Voor de SP was betaalbaarheid voor onze bewoners ook een belangrijke voorwaarde om dit plan door te voeren. Speciaal voor bewoners die het financieel al moeilijk hebben. De SP Leiden heeft samen met de PvdA, het CDA en de CU een motie ingediend om extra aandacht te besteden aan de betaalbaarheid voor onze inwoners bij de uitvoering van de Warmtevisie. Deze motie is door de wethouder omarmd en door de hele raad aangenomen.

Voor meer informatie over de schadelijke gevolgen van houtstook zie:

https://houtrookvrij.nl
https://milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/probleem-en- oplossing/houtstook
https://www.stookwijzer.nu

Voor meer informatie: Natalie Wanga 06 - 47 213 123

U bent hier