h

Nadere vragen SP over GenX in Leids drinkwater

4 december 2017

Nadere vragen SP over GenX in Leids drinkwater

Waterleidingbedrijf Dunea maakte op 15 augustus j.l. bekend dat de mogelijk kankerverwekkende stof GenX ook in het leidingwater van Den Haag, Zoetermeer en Leiden zit. Volgens het bedrijf gaat het om waardes die dertig keer lager zijn dan de richtwaarde.

Niettemin zijn de gezondheidseffecten van bepaalde bestanddelen van het middel nog onbekend. De Leidse SP, samen met de fracties van de Partij voor de Dieren, PvdA, GroenLinks en D66 vindt giflozingen in drinkwater onaanvaardbaar en maakt zich zorgen over de gezondheid van de inwoners van Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Over de antwoorden op de eerder gestelde vragen aan het college waren de 5 partijen niet tevreden. Zeker niet omdat de gemeente Leiden zelf ook aandeelhouder is van Dunea. Vandaar
dat er vervolgvragen zijn gesteld op 16 november.

Het water waarvan Dunea drinkwater van maakt, wordt ingenomen bij de Afgedamde Maas bij Brakel. Daar wordt dit water voorgezuiverd en richting de duinen tussen Monster en Katwijk gepompt. Brakel ligt in de provincie Gelderland en de problematiek vindt daarmee plaats buiten het verzorgingsgebied. Dunea heeft in geval van calamiteiten een tweede innamepunt aan de Lek, maar ook die is niet vrij van GenX. Om minder kwetsbaar te zijn voor incidenten doet Dunea onderzoek naar een derde bron, maar dit verkeert nog in een onderzoeksstadium.

Al heeft het college aangegeven dat de waardes van GenX laag zijn en niet schadelijk zijn voor de gezondheid, waren de partijen hier dus niet mee gerustgesteld. Dat Dunea en de gemeente niet verantwoordelijk zijn voor het afgeven van lozingsvergunningen vinden de partijen ook niet voldoende bevredigend. “Er is nog veel onbekend over eventuele negatieve effecten op de gezondheid van mens en dier, over de verspreiding van GenX via de voedselketen (bijvoorbeeld door het eten van besmette vis) en over mogelijke ophoping van GenX in het menselijke organen,” aldus raadslid Natalie Wanga, woordvoerder Duurzaamheid en Milieu.

Naar aanleiding van de extra vragen van bovenvermelde partijen heeft het college ons geïnformeerd dat via Dunea en de landelijke belangenbehartiger van de waterbedrijven, de Vewin, druk wordt uitgeoefend op andere overheden. Het gaat dan vooral om de (lozings-)vergunningverlenende overheden (de provincie bijvoorbeeld).
Behalve GenX betreft het ook alle stoffen die niet thuishoren in drinkwater, zoals medicijnresten en resten van bestrijdingsmiddelen. Tot slot heeft het college toegezegd om na de algemene ledenvergadering van Dunea de raad op de hoogte te houden van de uitkomsten over dit onderwerp.

Voor meer informatie zie ook:
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/GenX

http://www.sdgnederland.nl/sdgs/doel-6- schoon-drinkwater- en-goede-
sanitaire-voorzieningen/

Voor vragen naar aanleiding van dit artikel: Natalie Wanga 06- 47 213123

U bent hier