h

Debat met Roos van Gelderen

18 april 2018

Debat met Roos van Gelderen

Foto: SP

Donderdag 12 april was er een interpellatiedebat door de nieuwe gemeenteraad met het oude college. Het ging over een grote kostenoverschrijding van 1,2 miljoen euro bij het project Tijdelijke Woningen voor statushouders en bijzondere doelgroepen (ex-daklozen).

Wethouder Roos van Gelderen is politiek verantwoordelijk voor dit project. Er
kwam een storm van kritiek vanuit de raad, waar Roos het overigens
grotendeels mee eens was. Het debat ging niet alleen over de overschrijding, maar vooral over het feit dat dit niet op tijd door ambtenaren was gemeld. "Ik
ben ook verbijsterd, net als u", zei de wethouder. Ze gaf aan verantwoordelijk te zijn en dat ze daarvoor niet wegloopt. Er komt een onderzoek naar hoe het zo heeft kunnen mislopen met de financiering. Op 1 mei moet het onderzoek klaar zijn.

De SP-fractie zei teleurgesteld te zijn maar zei ook dat dit een heel bijzonder
project is. Ries van Walraven, woordvoerster Zorg en Welzijn: "Binnen no time zijn hier 150 sociale huurwoningen gerealiseerd. Deze woningen zijn ook ten goede gekomen aan gewone woningzoekenden; dat wordt weleens vergeten. Er stond druk op en wellicht is dat een van de oorzaken van de overschrijdingen en de onvoldoende communicatie. Inmiddels hebben de onderdelen Sumatrastraat en Wassenaarseweg al hun vruchten afgeworpen. Sommige bewoners hebben zeer snel een baan en definitieve huisvesting gevonden. Dat scheelt ook kosten. Uit het hele land zijn er mensen komen kijken naar dit unieke project. Leiden heeft hiermee zijn nek uitgestoken."

Half mei komt er nog een debat met de 'oude' wethouder over de resultaten van het onderzoek. Daarna zal het nieuwe college van D66, Groen Links en VVD aantreden.

Meer informatie bij Ries van Walraven, woordvoerster Zorg en Welzijn,
e-mail: ries.vanwalraven@planet.nl, telefoon 06-577 563 66

U bent hier