h

Motie: laat mensen met een arbeidsbeperking werken voor een volwaardig loon.

11 juli 2018

Motie: laat mensen met een arbeidsbeperking werken voor een volwaardig loon.

Aankomende donderdag wordt in de gemeenteraad een SP-motie over de loondispensatie besproken.

Het huidige kabinet heeft nieuwe plannen om mensen met een arbeidsbeperking uit te betalen door middel van loondispensatie. Zoals het nu nog geregeld is, krijgen mensen die werken met een arbeidsbeperking nog een
volwaardig loon en evenveel uitbetaald als alle anderen.

Werkgevers krijgen vervolgens loonsubsidie van de gemeente om het
eventueel minder geproduceerde ook te compenseren: Een prima principe.
Deze nieuwe plannen draaien het systeem om. De werkgevers kunnen dan de
mensen met een arbeidsbeperking direct onder het minimumloon betalen,
vervolgens krijgen de mensen met een arbeidsbeperking een aanvulling op
hun inkomen vanuit de bijstand. Hier zitten een aantal flinke nadelen aan:

  • De mensen met een arbeidsbeperking krijgen deze aanvulling niet als ze nog spaargeld hebben.
  • Ze krijgen het geld ook niet als zij een werkende partner hebben. Het erge hieraan is dat mensen met een arbeidsbeperking worden behandeld als tweederangsburgers die minder verdienen dan andere mensen. Voor extra geld moeten ze aankloppen bij de gemeente met alle strenge bijstandsregels van dien.

De SP vindt dat het minimumloon er niet voor niets is en dat het absoluut onacceptabel is dat mensen met een arbeidsbeperking in de nieuwe plannen zo worden behandeld. Daarom dient de SP een motie in om de gemeente Leiden zich uit te laten spreken tegen deze verschrikkelijke plannen van de landelijke overheid. We hebben vernomen dat de gemeente ook tegen deze plannen is en aan het overleggen is met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar wat de SP betreft kan het statement nog wel feller. Steun is er al vanuit de PvdA en Partij Sleutelstad voor deze SP-motie.

Voor meer informatie: raadslid Thomas van Halm, tel 06 1569 9659

U bent hier