h

Interview met duo-raadslid Mostafa Lahlafi

30 oktober 2018

Interview met duo-raadslid Mostafa Lahlafi

Tekst: Han Dirks

Mostafa, je bent sinds maart duo-raadslid in onze fractie. Hoe ben je eigenlijk ooit bij de SP terecht gekomen, wat spreekt je aan in de partij?

Ik ben inmiddels anderhalf jaar lid van de SP. Mijn interesse voor de partij werd gewekt door Emile Roemer, vooral toen hij na de Tweede Kamerverkiezingen zei dat hij niet in gesprek wilde met de VVD over de vorming van een nieuwe regering, omdat de standpunten van die partij te ver van de SP verwijderd waren. Dat vond ik interessant om te zien, dat er in de politiek blijkbaar nog mensen zijn die bij hun principes blijven. Ik ben bevriend met mensen die lid waren van de Leidse SP, samen met hen ben ik een keer naar een politiek café gekomen en toen besloot ik lid te worden.

Je interesse begon dus bij de landelijke politiek, wat deed je besluiten om je lokaal in te gaan zetten voor de SP?

Ik vind de SP een partij die dicht bij de mensen staat, die echt inhoudelijk kijkt naar de problemen waar mensen op een lokaal niveau mee te maken hebben. Het is ook een partij die praktische hulp biedt, bijvoorbeeld via de Hulpdienst. Het is een partij die echt wat doet voor de mensen en dat is ook zichtbaar in de stad.

Wat zijn de onderwerpen waar jij als duo-raadslid verantwoordelijk voor bent, en waar wil je je op richten?

Ik houd me bezig met de jeugdzorg en alles wat daarmee te maken heeft, vanuit mijn interesse voor dit onderwerp. Ik ben afgestudeerd in maatschappelijk werk en dienstverlening en ben al bijna 15 jaar werkzaam als jeugdwerker. Gezien de landelijke veranderingen in de jeugdzorg ben ik erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen, volg ik ze op de voet en hoop ik ze ook te kunnen bijsturen. Want dat is het mooie: op dit moment kan je als politieke partij op lokaal niveau invloed hebben op de gang van zaken, aangezien het jeugdwerk nu op gemeentelijk niveau is georganiseerd. Iedere gemeente gaat er op zijn eigen manier mee om. Er bestaat geen mooier instrument dan de gemeenteraad zelf om invloed op het beleid uit te oefenen.

Wat is je eerste indruk?

Het werk vergt veel tijd, maar het is leuk en interessant. De balans tussen werk en privé is soms wel lastig te bewaken. Maar het is heel bevredigend werk, want je hebt een positie de niet veel mensen gegeven is. Je wordt daadwerkelijk gehoord als je iets te zeggen hebt. Het heeft een heel ander bereik als je je mening in de gemeenteraad laat horen dan op social media bijvoorbeeld.
Heb je al een succes weten te boeken in de tijd dat je bezig bent?
Dat helaas nog niet. Ik ben natuurlijk nieuw in het systeem, ik heb me de afgelopen maanden ingewerkt, heb kennis genomen van de politieke termen en processen, heel interessant allemaal !

Wil je de SP-leden nog iets meegeven?

Laat vooral je stem horen! Je kunt het bestuur benaderen, je kunt naar de ledenvergaderingen komen, er zijn allerlei momenten waarop je jezelf zichtbaar kunt maken. Er bestaan kansen, pak die kansen! Misschien zit jij straks ook wel in de gemeenteraad!

U bent hier