SP in actie voor de ziekenhuizen
SP in actie voor de ziekenhuizen
Op 24 en 25 oktober gingen in Nederland de IJselmeerziekenhuizen in Lelystad en het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam failliet. Terecht waren veel mensen geschokt en geschrokken van dit nieuws. Een ziekenhuis dat failliet kan gaan, daar hadden veel mensen nog niet bij stilgestaan. Sinds de privatiseringen van deze ziekenhuizen bleek dit echter opeens een erg reële optie te zijn. Het Slotervaart kende al vele jaren een verlies, maar sprake van een faillissement was er tot begin volgende week absoluut niet. Toen opeens ging het hard. Begin vorige week kwam naar voren dat het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen hun schulden niet meer onder controle hadden. Een paar dagen later waren de faillissementen daar. Maar ziekenhuizen als essentiële organisaties voor de zorg, waarom is er niet eerder wat gedaan om dit te voorkomen? Ook dat is een zeer terechte vraag. En daarvoor zullen we toch zeker moeten gaan aankloppen bij het adres van de zorgverzekeraars.
De realiteit is nu dat veel zieken weg moeten uit de ziekenhuizen en terecht moeten bij andere ziekenhuizen die soms niet de zorg kunnen bieden die het Slotervaart wel aanbood. Het Slotervaart had namelijk veel specialistische zorg. Het weg moeten uit het ziekenhuis eist ook zeker zijn tol op vele patiënten. Zo moesten veel ouderen waaronder een 94-jarige patiënte opeens gaan verkassen naar een ziekenhuis in de regio. Hoe vermoeiend moet dit wel niet zijn voor mensen op leeftijd. Zo was ook in het nieuws een zuster die al 25 jaar werkte in het Slotervaart. Ze kende haar collega’s en haar patiënten al jaren en jaren. Ook dat was opeens voorbij voor haar. Het nare is dat de patiënten daar weg moesten en iedereen in de regio Nieuw-Sloten en Lelystad nu veel verder moet reizen om terecht te kunnen bij een ziekenhuis. In de grieperige winterperiode vorig jaar was er al sprake van een tekort aan bedden in Amsterdam, hoe groot zal dit tekort nu wel niet worden? En waarom laat de zorgverzekeraar dit gebeuren? Het Slotervaart kende een jaarlijks tekort van een paar miljoen. Het Zilveren Kruis Achmea, de verantwoordelijke zorgverzekeraar, kent een reserve van meerdere miljarden. Zo scheef is deze situatie.
Dit is waarom op maandag 29 oktober de patiënten en medewerkers van het Slotervaartziekenhuis verhaal gingen halen bij het Zilveren Kruis Achmea hoofdkantoor in Leiden. Ondersteund door enorm veel SP’ers en ook veel Leidse SP’ers werd het bestuur van Zilveren Kruis Achmea aangesproken. Iemand van het bestuur stond de mensen wel te woord, maar veel zinnigs kwam er helaas niet uit. ‘Het hangt allemaal af van de curator’ was het antwoord. Henk van Gerwen van de SP zei daarna terecht: Die curator heeft geen rode cent, jullie hebben de miljarden. Nog een rake opmerking was er van de kant van een dokter die werkte in het Slotervaart. Hij vertelde dat met al die specialistische en dure zorg het bijna onmogelijk is om winst te draaien bij het Slotervaart, maar essentieel is die zorg zeker wel! Op het einde werden de petities overhandigd die de afgelopen dagen konden worden ondertekend. Beide petities hadden gezamenlijk 30.000 handtekeningen. Het leek toch even alsof de woordvoerder schrok van dit grote aantal. Het is nu afwachten wat het Zilveren Kruis Achmea gaat doen, de SP zal blijven vechten voor het terugdraaien van dit besluit en meerdere acties zullen volgen zoals op 31 oktober wanneer het wordt besproken in de Tweede Kamer. Deze actie was in ieder geval goed geslaagd. Wordt vervolgd.
Thomas van Halm, Raadslid SP Leiden
Dank aan Robert Steenbergen voor de foto