h

SP Leiden blijft aandringen op aanpak fijnstof

14 november 2018

SP Leiden blijft aandringen op aanpak fijnstof

Uit diverse onderzoeken van onder meer Milieudefensie en de World Health Organization blijkt dat fijnstof tot grote gezondheidsrisico’s leidt. Daarom stelde de SP Leiden in een motie voor om de fijnstofniveaus in Leiden te monitoren. Zeker op plekken waar we in de toekomst meer verkeer verwachten – zoals de Leidse Ringweg Noord en de Hooigracht-Langegracht – vindt de SP Leiden dit noodzakelijk.

Helaas behaalde de motie geen meerderheid in de gemeenteraad. Naast de SP steunden alleen de Partij voor de Dieren, Partij Sleutelstad en ChristenUnie de motie.

Woordvoerder Sander Sauvé: ‘We vinden het teleurstellend dat onze motie geen meerderheid heeft behaald. Dit college heeft als motto: Samen maken we de stad. Dan zou je ook verwachten dat er concrete maatregelen worden genomen voor de mensen die last hebben van fijnstof. Onze motie riep hiertoe op. We vinden het daarom erg jammer dat de motie niet is aangenomen.’

Langzaam maar zeker lijkt wel het besef toe te nemen dat fijnstof grote gezondheidsrisico’s heeft. De SP Leiden is daarom blij met een pilot die de wethouder aankondigde. Daarbij worden Arriva-bussen uitgerust met apparaat om fijnstof te meten. De SP Leiden is erg benieuwd naar de resultaten en ziet ook kansen om met andere maatregelen fijnstofniveaus in Leiden terug te brengen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beperking van de houtstook.

Sauvé: ‘Onze partij is niet een partij die bij de eerste tegenslag opgeeft. We blijven daarom doorgaan met aandacht vragen voor fijnstof. Heel aarzelend horen we geluiden in de raad en in het college dat meer partijen de fijnstofproblematiek erkennen. En veel belangrijker nog, de Leidse inwoners weten dit allang. Daarmee zien wij genoeg reden om dit probleem te blijven aankaarten.’

U bent hier