h

Zware bezuiniging minimabeleid Leiden

24 januari 2019

Zware bezuiniging minimabeleid Leiden

De Leidse coalitie van D66, Groenlinks en Partij van de Arbeid heeft het plan om drastisch te gaan bezuinigingen op het minimabeleid. Zo wordt de declaratieregeling, waardoor minima nu voor allerlei belangrijke uitgaven tot 210 euro per jaar kunnen terugvragen, afgeschaft in de nieuwe plannen. De overige fondsen, zoals het sportfonds, het cultuurfonds en de collectieve zorgverzekering, zullen voor veel minder mensen beschikbaar worden.

Nu hebben alle 6200 huishoudens die onder de grens van 120% van het sociaal minimum vallen hier automatisch recht op. In de nieuwe plannen van de coalitie zouden de sociale wijkteams eerst bij mensen in het huishoudboekje moeten gaan kijken, voordat ze bepalen of iemand van deze fondsen gebruik mag maken. Dit is een grovw schending van de privacy van mensen, die een extra drempel opwerpt voor mensen om een aanvraag in te dienen. Bovendien zal dit extra werkdruk opleveren voor de sociale wijkteams, waardoor hun overige taken in de knel kunnen komen. Maar het grootste probleem met deze regeling is dat van de 4200 huishoudens die nu gebruik maken van de declaratieregeling, de sociale wijkteams er maar 400 tot 500 kunnen behandelen. Het gevolg is dat dan 90 procent van de minima die nu gebruik maken van de declaratieregeling, dit niet meer kunnen doen met het Maatwerkbudget!

Als SP vinden wij dat de gemeente niet mag bezuinigen op essentiële voorzieningen voor haar armste bewoners. Om de heftige gevolgen van deze bezuiniging zichtbaar te maken, zijn we op zoek naar mensen die nu gebruik maken van het minimabeleid. Graag zouden we van deze mensen horen hoe zij deze bezuiniging ervaren.

Valt u onder het minimabeleid en wilt u graag uw verhaal kwijt? Neem dan contact op met SP raadslid Thomas van Halm.
+31615699659
thomasvanhalm@gmail.com

U bent hier