h

Open discussie over immigratiestandpunt SP

11 maart 2019

Open discussie over immigratiestandpunt SP

Vrijdagavond 1 maart was Jasper van Dijk, woordvoerder asiel en immigratie, bij onze afdeling op bezoek om te vertellen over het immigratiestandpunt van de SP. Hij beantwoordde ook alle kritische vragen van SP-leden hierover. De discussie was soms fel, maar het was goed om duidelijkheid te krijgen over de koers van de SP.

De SP maakt een duidelijk onderscheid tussen vluchtelingen en mensen die om andere, bijvoorbeeld economische, redenen naar ons land komen. Een paar SP-leden hadden hier moeite mee, maar Jasper bleef deze stellingname verdedigen. Hij vroeg zich af, of je, als je het daar niet mee eens bent, wel thuishoort bij de SP.

Een andere kwestie was het idee om in Afrika een aanmeldcentrum voor asielzoekers in te richten. Hoe realistisch is dat eigenlijk, werd er gevraagd. Jasper gaf toe dat het lastig is en dat de SP  er niet mee akkoord gaat als het geen goed voorstel is. Dat betekent dat zo'n centrum naar westerse maatstaven zou moeten functioneren. De kans dat dit lukt achtte Jasper heel klein, maar we moeten ook niet 'op onze rug gaan liggen', zoals hij zei. In een artikel van Trouw (8 maart 2019) zegt hij: 'Gezien de omgang met de mensenrechten in de meeste Noord-Afrikaanse landen kan van deals met de regimes daar voorlopig moeilijk sprake zijn.'

Jasper sprak zich ook uit over het inhuren van werknemers uit Oost-Europa. 'Een feest voor werkgevers', zei hij, 'en wat je nu ziet is dat werknemers uit Oekraïne in Polen komen werken. Lilian Marijnissen benadrukte nog eens in het Verkiezingsdebat van RTL 4 op 7 maart dat werknemers op deze manier tegenover elkaar worden uitgespeeld.

Door: Ries van Walraven.

U bent hier