h

Leiden bezuinigt: minima en zieken zijn het slachtoffer

13 oktober 2019

Leiden bezuinigt: minima en zieken zijn het slachtoffer

De bezuinigingen van het college van D66, Groen Links en PvdA op de minima en zorgbehoevenden raken de Leidenaren ongenadig hard. Ries van Walraven, woordvoerder Zorg & Welzijn: "Dit college geeft liever geld uit aan asfalt dan aan mensen. Met deze voorstellen worden alle Leidenaren gepakt die arm en/of langdurig ziek zijn. Maar dit gaat niet werken, uiteindelijk zal dit tot meer kosten voor de samenleving leiden"

Een voorbeeld. De jaarlijkse uitkering van 285 euro voor mensen die een beperking hebben of langdurig ziek zijn en die een inkomen hebben van 150% van het sociaal minimum wordt gestopt. Het college geeft als reden dat deze mensen op andere manieren al genoeg worden gecompenseerd. De SP is het daar niet mee eens. Op andere terreinen, zoals de BTW-verhoging, de huurverhoging, en ook de kosten voor kinderopvang, is het leven juist veel duurder geworden.

 

De Leidse Bed, Bad en Broodvoorziening wordt afgebouwd. Dat betekent dat de mensen die op de locatie van het Maansteenpad verblijven worden overgeplaatst naar een voorziening in Rotterdam. De mensen gaan naar een grote, anonieme locatie waar zij vanwege de massaliteit minder goed begeleid kunnen worden.

 

Van Walraven: " Het zal moeilijker worden om bijvoorbeeld een Wmo-voorziening, zoals hulp bij huishouden, te krijgen en als je wasmachine kapotgaat moet je geld lenen om een nieuwe te kopen. Wij vinden dit verschrikkelijk voor de mensen die het moeilijk hebben! De SP zal zich hiertegen verzetten, in de raadzaal en met acties."

 

Meer info: ries.vanwalraven@planet.nl  ;  06-57756366

U bent hier