h

Oproep om petitie te steunen ten aanzien van Griekse vluchtelingenkampen

27 maart 2020

Oproep om petitie te steunen ten aanzien van Griekse vluchtelingenkampen

Foto: SP

Normaal gesproken had SP Leiden en omgeving op 27 maart 2020 een thema-avond georganiseerd over de situatie rondom de vluchtelingen op Lesbos. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus kan deze avond op dit moment niet doorgaan. Inmiddels is er wel sprake van een petitie die gaat over de situatie in de vluchtelingenkampen, die de SP graag onder de aandacht brengt. De beoogde sprekers voor de thema-avond roepen ook op om deze petitie te steunen!

De afgelopen jaren zijn de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden overbevolkt geraakt. Zo zitten er in kamp Moria op Lesbos momenteel 22.000 mensen in plaats van 2500.

Wij, Marijke Lutjenhuis en Joep Avezaat, hebben daar als artsen meerdere malen gewerkt voor de Stichting Bootvluchteling. We hebben de gevolgen van deze overbevolking met eigen ogen gezien.
De vluchtelingen verblijven er in mensonterende omstandigheden. Ze zijn er bij elkaar gepropt op steile berghellingen. In kleine koepeltentjes, overvolle containers of eigen bouwsels proberen ze zich te beschermen tegen regen en kou. Er is gebrek aan water en aan sanitaire voorzieningen: er is één toilet op 160 mensen. Dagelijks staan ze uren in de rij voor voedsel. Er is ook een ernstig tekort aan medische voorzieningen.

De corona-epidemie die in de kampen dreigt aan te komen, zal rampzalige gevolgen hebben.
Niet alleen voor de vluchtelingen, maar ook voor de Griekse bevolking op de eilanden en voor de rest van Europa.

In deze kampen kan een corona-uitbraak niet worden gecontroleerd. Mensen kunnen er niet geïsoleerd worden en het is onmogelijk om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. Er zijn bovendien nog maar een handjevol artsen en verpleegkundigen, zolang het duurt.

Er moet nu iets worden gedaan. Europa moet niet de medeverantwoordelijkheid op zich willen nemen voor een ramp van ongekende proporties.

Europese artsen hebben zich verenigd in een oproep aan de Europese leiders om deze kampen nu te ontruimen en de bewoners, zoals al beloofd in 2016, op te nemen in hun landen.

Zie https://www.sosmoria.eu voor meer informatie .

U bent hier