h

Bed, Bad en Brood Leiden nu definitief dicht

2 mei 2020

Bed, Bad en Brood Leiden nu definitief dicht

Op 1 mei 2020 is de Bed, Bad en Brood (BBB) voorziening in Leiden definitief gesloten. De bewoners kunnen terecht in de Landelijke Vreemdelingen Voorziening te Rotterdam (LVV). Het kwam voor sommigen onverwacht. Volgens de procedure zou het hele overplaatsingsproces tot 1 juli duren. Ries van Walraven, raadslid voor de SP, vertelt haar verhaal.

Op de avond van 30 april kreeg ik een telefoontje. Er werd gezegd dat de BBB morgen dicht zou gaan. Ik geloofde dat eerst niet omdat ik in de procedure-afspraken gelezen had dat de overplaatsing naar de LVV 1 juli klaar zou zijn. Ik ging de volgende ochtend met Maarten Kersten (fractievoorzitter Partij Sleutelstad) naar de BBB aan het Maansteenpad. Daar stonden bewoners en mensen van STUV (Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen). Vooral de medewerkers van STUV waren in shock. Ze vertelden ons dat ze alles geprobeerd hadden om de bewoners in de BBB te houden.

De bewoners, afkomstig uit landen als Sierra Leone, Guinee Bissau, Irak, Eritrea,  Irak, Algerije, Benin leken juist rustig te zijn. In goed Nederlands vertelden ze mij hun verhaal en legden ze uit waarom ze niet naar de naar de LVV in Rotterdam willen. Ze zijn in Leiden ingeburgerd. Ze hebben hier hun contacten. Een man vertelde dat hij van zijn leven langer in Leiden woont dan in zijn geboorteland. Ze zeggen dat de LVV valse hoop is: dat wat STUV met behulp van advocaten vier jaar lang heeft geprobeerd, terugkeer naar het land van herkomst, kan de LVV niet in 6 maanden doen. Sommigen hebben al 15 keer een gesprek met hun ambassade hierover gehad, zonder resultaat. De landen waaruit de BBB'ers afkomstig zijn staan niet bekend om hun voorbeeldige mensenrechten. Ik heb zelf vaak lesgegeven aan mensen uit Eritrea en begrijp daarom niet waarom er een Eritreër in de BBB zit terwijl anderen een verblijfsvergunning hebben. Een man die in de BBB woonde zwerft al een paar maanden over straat nadat hij gehoord had dat de BBB zou sluiten. "Het heeft toch geen zin", zegt hij, " ik woon op straat en probeer zo goed mogelijk te leven."

Welles nietes

Na anderhalf uur wachten bij het gebouw aan het Maansteenpad met de BBB'ers kwam wethouder Marleen Damen (PvdA). Ze vertelde aan de mensen waarom de BBB sluit en legde uit dat het een besluit van de gemeente is, niet van STUV. Ik mocht het gebouw niet in. Coronamaatregelen. Hierna gingen de BBB'ers naar De Fabel van de Illegaal voor advies en van daaruit naar de Binnenvest om onderdak te vragen. Ik ging naar de Binnenvest  en was daar getuige van welles nietesspelletjes en tegenstrijdige uitspraken. Bij de Binnenvest zeiden ze dat de mensen nog 1 nacht in de BBB konden slapen als ze beloofden naar Rotterdam te gaan. Bij de BBB zeiden ze dat de mannen nog 1 of 2 nachten in de Binnenvest konden slapen. Resultaat: de mannen (er was een vrouw bij maar die is toegelaten tot de Binnenvest) zijn nu van de radar. En dat terwijl het ministerie van VWS een richtlijn heeft uitgebracht waarin staat dat alle mensen, inclusief ongedocumenteerden, vanwege de coronacrisis opgevangen moeten worden door de gemeenten. Aan het eind van de dag kwam het bericht van de gemeente dat mensen die alsnog naar Rotterdam willen zich maandag telefonisch kunnen melden  bij de LVV.

Ik heb fijn kunnen samenwerken met De Fabel van de Illegaal en Partij Sleutelstad. Dat is positief. En petje af voor de BBB'ers die hun situatie zo goed onder woorden konden brengen en rustig bleven, terwijl iedereen elkaar over en weer aan het beschuldigen was. En nu zit ik comfortabel thuis, terwijl de ex-BBB'ers over straat zwerven.

U bent hier