h

Succes: Er komt een Leids meldpunt voor gedupeerden kinderopvangtoeslag

17 november 2020

Succes: Er komt een Leids meldpunt voor gedupeerden kinderopvangtoeslag

Foto: SP

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag ingestemd met een voorstel van indiener D66 en mede indiener SP dat er een meldpunt komt voor de gedupeerden van de kinderopvangtoeslag in Leiden. 

Iedereen heeft ondertussen wel het nieuws gehoord over de toeslagenaffaire. Duizenden gezinnen zijn hierdoor geraakt. Ouders die onterecht zijn bestempeld als fraudeur door de belastingdienst met alle nare gevolgen van dien. 

Hoewel het duidelijk is dat er duizenden mensen hierdoor zijn geraakt, is het nu ook vooral zaak om in kaart te brengen wie dit allemaal zijn geweest. Wie zijn er onterecht als fraudeur bestempeld en wie zouden er moeten worden gecompenseerd?

Dit is begrijpelijkerwijs een grote stap voor veel mensen die zich geschoffeerd voelen door de Belastingdienst en zich ondanks het nieuws dat ze onterecht als fraudeur zijn bestempeld, schamen voor de situatie. De schaamte is onterecht uiteraard, de gedupeerden zijn helemaal geen fraudeur, maar na jaren bestempeld te zijn als fraudeur, en nadat je voor duizenden euro's wordt benadeeld, is een stap naar overheidsinstanties voor hulp een grote stap. Want juist door deze instanties zijn deze mensen benadeeld.

Een stap naar de Belastingdienst is groter dan naar de gemeente waar je woont terwijl deze barriere juist nu moet worden verkleind. Dat is de reden geweest voor D66 om het initiatief te nemen een motie in te dienen om ook een duidelijk meldpunt te openen hier in Leiden. De SP was het grondig eens met deze gedachte en uiteindelijk hebben wij dit voorstel in de Gemeenteraad afgelopen donderdag mede ingediend. De motie is afgelopen donderdag met een ruime meerderheid aangenomen.

De SP is hier enorm blij mee. 'Eindelijk komt de rechtvaardigheid op deze manier weer een stapje dichterbij voor deze mensen. We hopen dat ouders de stap durven te maken naar de gemeente om zich te melden als gedupeerden. We zouden ze ondanks alles wat gebeurd is, en het begrijpelijke wantrouwen wel erg aanraden' aldus ons Raadslid Thomas van Halm.

De SP ziet erg uit naar de uitvoering van de motie en hopen dat de gemeente Leiden snel werk zal maken van het verzoek om het meldpunt te openen met een flinke communicatieslag richting de Leidenaren. 

U bent hier