h

Vragen over onzekere situatie verontreiniging De Bult

22 december 2020

Vragen over onzekere situatie verontreiniging De Bult

Foto: SP

Op Park De Bult kunnen tegenwoordig kinderen spelen en omwonenden hun hond uitlaten. Ook is dit de plek waar wielervereniging Swift traint. Vroeger was de situatie heel anders en werd het terrein gebruikt als vuilstortplaats. Deze is afgedekt en het park is erop gebouwd. Voor de zekerheid pompt de gemeente water weg, zodat er geen verontreinigd water in de wijk ernaast terecht komt. Het college wil hier mee stoppen. Omdat er geen verontreiniging meer zou zijn.

De wijkbewoners zetten hier vraagtekens bij. Zij hebben een second opinion laten uitvoeren om dit te controleren. Daaruit blijkt dat we nog helemaal niet met zekerheid kunnen zeggen of er geen verontreiniging meer is. De metingen zijn namelijk niet voldoende om een definitieve conclusie te trekken.

De wijk zit nu volop onzekerheid. Ook heeft het Leidse college de resultaten van de second opinion niet gedeeld met de gemeenteraad. Voor ons reden genoeg om, samen met Partij voor de Dieren en CDA, schriftelijke vragen te stellen (zie bijlage bij dit artikel voor de vragen).

Woordvoerder Sander Sauvé: ‘Deze vragen hebben twee doelen. In de eerste plaats willen we nu heel precies weten waarom het college de conclusie trekt dat er geen verontreiniging is. Daarnaast willen we weten hoe de wijk geïnformeerd is. Het lijkt er namelijk sterk op dat dit slecht gebeurd is. Ook de wielervereniging Swift is niet goed geïnformeerd.”

De SP Leiden is erg benieuwd naar het antwoord op de vragen. Wel staat voor ons al duidelijk vast dat er onderzocht moet worden of de vuilstort definitief weggehaald kan worden.

Sauvé: ‘Het mooiste is natuurlijk als je het vuilnis definitief weghaalt. Als dit niet kan, dan moeten we blijven pompen totdat we definitief de conclusie kunnen trekken dat dit niet meer nodig is. Je wil gewoonweg geen enkel risico nemen met de gezondheid van de wijkbewoners. Wil het college stoppen met pompen om geld te besparen? Laat ze met de Leidse SP praten, we hebben genoeg ideeën voor zinvolle besparingen!”

Zie ook artikelen op Sleutelstad over dit onderwerp:

https://sleutelstad.nl/2020/12/12/onenigheid-over-de-bult-onzekerheid-bl...

https://sleutelstad.nl/2020/12/22/raadsleden-vragen-opheldering-over-nie...

U bent hier