h

SP Leiden tegen aanbesteding WMO

29 september 2021

SP Leiden tegen aanbesteding WMO

Het Leidse college van D66, Groen Links en PvdA wil dat de Wmo-zorg wordt aanbesteed. Dinsdag 21 september werd dit voorstel in de commissie Onderwijs & Samenleving besproken. De SP verklaarde zich faliekant tegen.

De collegepartijen gaan er vanuit dat ze door aanbesteding de kosten in de zorg omlaag kunnen brengen en een betere samenwerking tussen zorgaanbieders kunnen afdwingen. Hierdoor zou de kwaliteit van het werk omhoog gaan en zou het systeem efficiënter worden. De SP is tegen aanbesteding omdat dit de marktwerking in de zorg bevordert. Vele voorbeelden uit de praktijk tonen aan dat door marktwerking torenhoge winsten door ondernemingen worden gemaakt en dat er veel geld niet bij de cliënt maar bij de zorgbedrijven zelf terechtkomt. Helaas gaat dit vaak ten koste van de kwaliteit van de zorg. Een ander argument tegen de aanbesteding is dat deze zelf veel kosten met zich meebrengt.

Ries van Walraven, woordvoerster Zorg: “Voor de zomervakantie hebben wij om een evaluatie van de aanbesteding Welzijn gevraagd. Een kosten/baten-analyse wil het college niet maken. Men is dus niet bereid van eventuele fouten te leren. De SP heeft achteraf vaak gelijk. Over een paar jaar komen ze erachter dat het toch niet zo’n goed idee was om de zorg aan te besteden en dan is het weer ach en wee roepen.”

Een aanbesteding is een inkoopmethode waarbij een opdrachtgever (de gemeente) een opdracht bekend maakt (in dit geval op het gebied van de Wmo) waarin een aantal eisen staan. Zorgaanbieders kunnen hierop inschrijven door een offerte in te dienen en de gemeente kiest dan de beste/goedkoopste aanbieder uit.

Het tijdstip waarop het college met dit voorstel komt vindt de SP ook zeer ongelukkig, het is te dicht op de verkiezingen. Een volgend college moet de maatregelen gaan uitvoeren. Ries van Walraven: “We willen een motie indienen om dit plan over de verkiezingen heen te tillen. Laat de Leidse inwoners maar uitmaken of ze dit goed vinden.”

Het gaat bij de voorgenomen aanbesteding niet om alle sectoren uit de Wmo. In dit plan gaat het om begeleiding van mensen die (soms meerdere) problemen hebben, en om hulp bij huishouding voor mensen die dat wegens hun gezondheid niet zelf kunnen.

Reactie toevoegen

U bent hier