h

Toeristen moeten eerlijk mee betalen

29 juni 2023

Toeristen moeten eerlijk mee betalen

Foto: SP

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd om van Leiden een mooie stad te maken. Ook toeristen en congresbezoekers van over heel de wereld komen dat graag bewonderen. De verwachte 420.000 hotelovernachtingen in 2024 tonen dat aan. Dat Leiden zo aantrekkelijk is wordt mede mogelijk gemaakt door de investeringen die Leidenaren betalen. De SP Leiden wil deze lasten eerlijker verdelen. Daarom stellen wij voor om een progressieve toeristenbelasting in te voeren voor de gemeente Leiden waarbij ook een percentage van de overnachtingsprijs wordt meegenomen. Bezoekers met een duurdere overnachting betalen dan dus meer belasting dan goedkopere overnachtingen.

Het college van Leiden kiest er nu voor om de lasten voor alle inwoners van de stad jaar-in-jaar uit te verhogen. De rioolheffing stijgt dit jaar met 4% maar stijgt door tot 14% in 2027, de afvalstoffenheffing met 2%, de OZB met 4%. Dat is elk jaar €53 euro meer voor een 2-persoonshuishouden en €62 euro meer voor een 3- of meer persoonshuishouden. Leiden zit hiermee veel hoger dan vergelijkbare gemeenten.

Tegelijkertijd is de toeristenbelasting lager dan in omringende gemeenten. Het is dus tijd om de lasten eerlijk te verdelen en meer te vragen van mensen die het misschien niet missen, maar in elk geval van mensen die het kunnen missen. Toeristen willen best bijdragen aan de mooie stad die ze bezoeken. En we mogen best een grotere bijdrage vragen van bijvoorbeeld de zakelijke overnachtingen van rijke farmaceuten op het bio-sciencepark.Op dit moment gaat het grootste gedeelte van de inkomsten uit de toeristenbelasting naar City Marketing en niet naar de stad zelf. In 2024 wordt dat weliswaar verlaagd van 85% naar 70%, maar de SP ziet liever dat dit stopt. Stel een budget beschikbaar voor City Marketing en maak haar daarmee gelijk aan andere organisaties. De extra inkomsten van de toeristenbelasting komen dan ten goede aan de stad.

De SP streeft naar een Leiden waar zowel inwoners als toeristen kunnen genieten van al het moois dat onze stad te bieden heeft, terwijl we ervoor zorgen dat niemand achterblijft en onze stad haar unieke karakter behoudt. Door het invoeren van een progressieve toeristenbelasting komen we een stap dichterbij.

Reactie toevoegen

U bent hier