h

Opinie: Omarm de diversiteit

29 september 2023

Opinie: Omarm de diversiteit

Foto: SP

Scholen moeten een veilig klimaat mogen scheppen voor alle leerlingen, waarbij zij in een veilige omgeving alles wat deze wereld is leren ontdekken. 

Dat betekent leren over veel mooie dingen en ook leren over veel minder mooie dingen. Leren over dingen die bij jou passen en leren over dingen die absoluut niet bij jou passen. 

En leren over het gevaar van andere mensen die jouw bestaan willen ontkennen en verbieden, omdat de geschiedenis heeft geleerd dat dat grote problemen oplevert.

Een kind dat zich in contact met anderen kan leren zich genuanceerd uit te drukken in onze gemeenschappelijke samenleving wint hierbij. 

Zij die leren zichzelf te ontdekken en zichzelf begrenzen en hun grenzen aan andere te stellen zijn vrije gelukkige mensen die tot volledige ontplooiing kunnen komen.  En dat is wat je wil voor alle kinderen.   

Een draggtante die komt voorlezen is in de beleving van een kind net zo eng als elke andere voorleesclown. 

Veiligheid van volwassen personen vasthangen aan uiterlijke kenmerken zoals het stereotype beeld van een betrouwbare voorleesvader, kerkvader, overblijfmoeder of oppas is schijnveiligheid. 

Evenals beoordelen van autoriteit op basis van het dragen van een broek, lange jurk of stropdas.  Haal in hemelsnaam de magie eraf en leer de volgende generatie zelf nadenken door ze in contact te brengen met diversiteit. 

Beter leren wij onze kinderen een goede begrenzing van hun eigen fysieke en mentale integriteit, omgaan met aanwezige verschillen, zonder daarbij zichzelf te moeten verliezen. 

Respectvol om leren gaan met andere mensen en diens belangen en tegelijkertijd de verschillen mogen zien, je eigen voorkeur mogen uitspreken en hierover met elkaar mogen discussiëren past in een diverse open samenleving.  Evenals ieders recht om te leven zoals iemand wil, zolang het anderen geen schade berokkent. 

De kans om van jongs af aan kennis te maken met mensen die echt anders zijn dan jij, vormt een bewezen tegenwicht tegen de gevaren van segregatie.

Het behoed degene  alleen afhankelijk zijn van digitale informatie en verhalen uit overlevering.  Het doet recht aan het recht een volledig en vrij mens zijn. 

Het voorkomt contactverlies. Mensen met weinig banden in de tastbare werkelijkheid zijn gemakkelijk digitaal te beïnvloeden en daarmee kunnen ze hun eigen vrijheid van denken verliezen.

Drag is een kunstvorm die door homos en hetero’s, mannen en vrouwen door de eeuwen heen, door alle culturen heen heeft bestaan. 

Een Drag is een mens in zeer kleurrijke kleding en dito scminck die een boodschap probeert te vertellen dat je een mens bent en je eigen ding mag doen.

Moeten we onze kinderen daartegen beschermen in een open samenleving met 21 Century Skills? Beter gebruiken we onze diversiteit om kinderen in eigen omgeving te wapenen  tegen de gevaren die een afgesplitste samenleving vormen.

Claudia Berman (Duo-Raadslid SP)

Reactie toevoegen

U bent hier