h

Succes: Eerlijke Toeristenbelasting en onderzoek naar goedkoper fietsparkeren

13 november 2023

Succes: Eerlijke Toeristenbelasting en onderzoek naar goedkoper fietsparkeren

De SP heeft vorige week tegen de begroting van de Gemeente Leiden gestemd. De voornaamste reden was de aangekondigde bezuinigingen in het Sociaal Domein. Toch hebben wij wel geprobeerd de begroting nog te verbeteren en met succes. Er zijn vier van onze voorstellen aangenomen, waarvan wij alvast twee hieronder willen toelichten!

Allereerst het goedkopere fietsparkeren. De SP heeft een nieuw idee gelanceerd zodat we geen 4 miljoen hoeven te besteden aan het verbouwen van de Hartebrugkerk om meer fietsen te stallen. De totale kosten van dit plan komen op zo’n €20.000 per fietsparkeerplek! Wij willen een goedkopere optie. Daarom hebben wij voorgesteld om te onderzoeken of het niet veel goedkoper is om (langdurig) leegstaande panden om te bouwen tot fietsenstalling. Dit gebeurt al in Den Haag. Deze optie is vele malen goedkoper en dat bespaart de gemeente een hoop geld. de hele Raad was het hiermee eens. Dat geld kunnen we veel beter op andere manieren inzetten voor de Leidenaren.

Dan ons tweede voorstel: Een progressie toeristenbelasting! Op initiatief van de SP gaat de gemeente Leiden nu onderzoeken of we de toeristenbelasting eerlijker kunnen maken. Wij willen een hoger tarief voor duurdere overnachtingen, zodat toeristen met meer geld ook een extra solidaire bijdrage kunnen leveren aan onze mooie stad. Daardoor kunnen we ook de balans tussen toerisme en leefbaarheid op orde houden. Maar wat ook belangrijk is, nu gaat 70% van de toeristenbelasting naar City Marketing. Terwijl we met dat geld veel betere dingen kunnen doen voor de stad. Daarom stellen we in het voorstel jaarlijks een maximum budget voor City Marketing voor. De overige inkomsten uit de toeristenbelasting kunnen we dan investeren in de stad. Dit hangt ook mooi samen met een eerder voorstel van de SP, namelijk, dat we meer aandacht moeten hebben voor de wijken van Leiden en niet alleen voor de binnenstad. Door ons voorstel moest de Wethouder op pad in de wijkwinkelcentra om met ondernemers daar te spreken en te horen welke verbeteringen zij graag zien. Daardoor komt er in het begin van 2024 ook een plan hoe we de wijkwinkelcentra kunnen verbeteren zodat de Leidse wijken nog mooier worden.

Voor meer informatie hierover kan je terecht bij onze duo-leden Stefan Haas en Sander Sauvé. Zie verder bij contact

 

Reactie toevoegen

U bent hier