h

Betere publieksparticipatie in Leiden

10 april 2012

Betere publieksparticipatie in Leiden

De SP is mede-indiener van een initiatiefvoorstel uit de raad van D66, PvdA, SP, GroenLinks en Leefbaar Leiden, om publieksparticipatie te verbeteren. Als de gemeente een besluit neemt is er nu ook al publieksparticipatie, variërend van alleen informeren van de betrokkenen, tot meedenken of zelfs meebeslissen. Het voorstel voor publiekparticipatie heeft tot doel om daar meer lijn in te brengen en het participatietraject vanaf het begin duidelijk vast te leggen, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Publieksparticipatie is dus wat anders dan inspraak, dat later in het proces plaatsvindt. Daarbij is gekeken naar hoe het in Utrecht en andere plaatsen in Nederland is geregeld. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Door betere publieksparticipatie krijg je betere besluiten, met alle positieve gevolgen van dien. Bovendien is het belangrijk voor het versterken van het vertrouwen van mensen in de lokale overheid. Een heel erg belangrijke stap dus!”

Voorgeschiedenis

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 is er naast een inhoudelijk akkoord tussen de coalitie-partijen SP, D66, VVD en CDA, ook een ‘bestuursakkoord’ gesloten met alle partijen in de raad. Daarin is het volgende vastgelegd:


Ten aanzien van de betrokkenheid van burgers

  • De besluitvorming in College en Raad op een zodanige manier in te richten dat (organisaties van) burgers van de oorsprong invloed kunnen hebben op de planvorming van de gemeente;
  • Dat deelnemende partijen een gezamenlijke visie op “publiekspolitiek” formuleren; hiertoe zal met ondersteuning van de griffie een concept worden opgesteld, dat via het presidium en met preadvies van het College, ter besluitvorming aan de Raad wordt voorgelegd.

Vervolgens is gepoogd met een werkgroep van de gemeenteraad invulling te geven aan die ideeën. Helaas lukte het op dat moment niet om tot een plan te komen dat steun had onder alle partijen in de raad. Daarna is de genoemde initiatiefgroep van D66, PvdA, SP, GL en LL verder gegaan met het uitwerken van het idee van publieksparticipatie naar Utrechts model. Daarbij zijn er ook veel inspraakreacties gekomen en heeft de initiatiefgroep ook een inspraakavond georganiseerd voor buurtverenigingen. Na verwerking van alle suggesties lag er een goed stuk met veel steun binnen en buiten de raad.

Uiteindelijk hebben alle partijen in de raad behalve de CU vóór het voorstel gestemd. Met name de VVD en het CDA waren erg kritisch, maar mede omdat een aantal door hen gewenste wijzigingen zijn overgenomen, gaven zij de indieners het voordeel van de twijfel.

Buurtvouchers

Op voorstel van het CDA wordt de ‘buurtvoucher’ opnieuw geïntroduceerd, tegelijk met de nieuwe vorm van publieksparticipatie. De buurtvoucher was een landelijke regeling, die het bewoners en buurverenigingen mogelijk maakte om geld aan te vragen voor projecten in de buurt. De regeling is vorig jaar wegbezuinigd, maar komt nu in een andere vorm dus weer terug. Het wijzigingsvoorstel van het CDA werd met algemene stemmen aanvaard. De SP was samen met andere partijen mede-indiener.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel. 06-15042822

U bent hier