Verslag raadsvergadering 21 maart 2006
Verslag raadsvergadering 21 maart 2006
De raadsvergadering had een korte agenda, en je merkte aan alles dat het college demissionair was. Sommige wethouders zaten zelfs de krant te lezen. Het belangrijkste onderwerp op de agenda was het vaststellen van een nieuwe werkwijze van de raad en de commissies voor de komende periode. Er zijn in het nieuwe systeem vier commissies in plaats van zes. De verdeling van de beleidsterreinen over de commissies is vastgesteld, en welke personen in welke commissies plaats gaan nemen.
Voor de SP worden dat:
Bestuur en Dienstverlening, Veiligheid, Omgevingskwaliteit: Antoine Theeuwen en Han Dirks
Stedelijke Ontwikkeling, Bereikbaarheid: Louk Rademaker en Harry Schoch
Onderwijs en Jeugd, Sport, Cultuur en Recreatie, Welzijn en Zorg: Roos van Gelderen en Eva de Bakker
Werk en Inkomen, Economie en toerisme, Middelen: Hans Hendriks en Julian van der Kraats (duo)
De politieke partijen mogen afhankelijk van hun grootte een bepaald aantal leden in de commissies hebben. Om te zorgen dat ze in elke commissie evenveel mensen hebben, mogen ze hun aantal raadsleden aanvullen met duo-raadsleden. De SP mag één duo gebruiken, zodat er in elke commissie twee SP-ers zijn. De PvdA is de enige partij met drie vertegenwoordigers per commissie. Omdat de GroenLinks-fractie nu precies 4 zetels heeft, mogen zij volgens de nieuwe verordening één persoon per commissie afvaardigen. GroenLinks heeft daar nog met een amendement twee van proberen te maken, maar dat is ondanks steun van de SP niet gelukt.
Er was bij de bespreking van de nieuwe werkwijze veel aandacht voor de kleinere fracties, niet in de laatste plaats door SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen. Ook D66-fractievoorzitter Paul van Meenen signaleerde het probleem. Uiteindelijk is er een voorstel aangenomen dat het makkelijker maakt voor kleine fracties om een technisch voorzitter te leveren voor een commissie, doordat zij een extra duo-raadslid mogen gebruiken.
Er werden nog enkele andere zaken besproken: GroenLinks stelde mede namens de VVD vragen over mogelijke vertraging van de uitbouw van de Stadsgehoorzaal. De voorzieningenrechter en de beroepscommissie hebben de bouwvoorbereidingen voor zes weken stilgelegd, na een verzoek daartoe van de Bomenbond en omwonenden. Het college wil daar namelijk twee monumentale bomen weghebben, maar daar mag natuurlijk geen kapvergunning voor gegeven worden. Ook vier andere bomen mogen niet zomaar gekapt worden. De wethouder had geen antwoord op de vraag hoe dit zo heeft kunnen lopen, en wat er gedaan moet worden om de verherbouwing op tijd af te hebben.
Ten slotte werd er besloten over een gemeentegarantie voor de Stichting Huisvesting Werkende Jongeren. Met deze garantie kon de SHWJ een oude lening tegen veel gunstigere voorwaarden herfinancieren. Het voorstel is met algemene stemmen aanvaard.
In het BIS (Bestuurlijk Informatie Systeem) van de gemeente Leiden vindt u de openbare besluiten, agenda's en overige documenten van het college, de gemeenteraad en de raadscommissies.