Scholen zeggen ja tegen verzelfstandiging
Scholen zeggen ja tegen verzelfstandiging
Deze week neemt de raadscommissie Onderwijs en Samenleving een principebesluit over de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs. Tot nu toe is er sprake van een zogenaamd ‘integraal bestuur’, wat wil zeggen dat de eindverantwoordelijkheid van het bestuur van een openbare school ligt bij de gemeente. In Leiden geldt dit voor 15 scholen; 13 basisscholen en 2 scholen voor voortgezet onderwijs, het DaVincicollege en het Stedelijk Gymnasium. Bij verzelfstandiging wordt de gemeente op afstand gezet en komt de eindverantwoordelijkheid bij één of meerdere besturen.
Om een gedegen afweging te kunnen maken heeft een werkgroep binnen de raadscommissie een hoorzitting georganiseerd voor besturen, medezeggenschapsraden (MR’s) en lerarenvakbond. Deze hoorzitting heeft afgelopen dinsdag plaatsgevonden en gesteld kan worden dat alle insprekers positief staan ten opzichte van de verzelfstandiging. Er was waardering voor het ‘op de rem gaan staan’ om geen gehaaste beslissingen te nemen die niet op draagvlak van zowel personeel als ouders en leerlingen. Hiermee werd de fusie tussen openbaar en katholiek onderwijs bedoeld. Deze fusie is namelijk aan de orde gekomen in gesprekken met de scholen over verzelfstandiging. SP-raadslid Eva de Bakker heeft in de werkgroep aangedrongen om het proces stap voor stap en zuiver te doorlopen, met voldoende ruimte voor besturen, leerlingen, leraren en ouders om zich te kunnen beraden op de verschillende vormen. “Voor de SP gaat een fusie van katholiek en oopenbaar onderwijs vooralsnog te ver, omdat er nog helemaal geen besluit ligt over verzelfstandiging,” aldus De Bakker.
Nu wordt alleen een besluit genomen over het al dan niet verzelfstandigingen. De verschillende vormen van verzelfstandiging komen in het najaar aan de orde.
Bij verzelfstandiging zijn voor de SP de volgende punten van belang:
- De mening van besturen en MR’s
- De vrije toegankelijkheid van de scholen moet gewaarborgd blijven
- Het is onwenselijk dat er schaalvergroting van scholen in Leiden plaatsvindt
- Bij schaalvergroting van besturen mogen geen extra managementlagen onstaan en geen extra geld kosten
- De mogelijkheden om tweedeling tegen te gaan moeten blijven
Dit geldt voor segregatie van leerlingen, maar ook van managers en docenten in financiële zin. Wanneer de scholen gaan over hun eigen functie-inschaling, moet voorkomen worden dat management taken hoger worden beloond dan pedagogische en didactische taken.
Ten slotte is voor de SP een belangrijk voordeel dat de leerlijnen, maar ook zorglijnen beter kunnen door lopen als kinderen van het primair onderwijs doorstromen naar het voortgezet onderwijs. Bovendien biedt verzelfstandiging kansen om de positie van het speciaal onderwijs te verbeteren.
Meer informatie: Eva de Bakker, evadebakker@hetnet.nl