h

Wil Leiden een onderzoek naar de oorlog in Irak?

9 mei 2007

Wil Leiden een onderzoek naar de oorlog in Irak?

Bij avondwinkel Rembrandt op de Breestraat ligt regelmatig een enquête met een prikkelende vraag. Dit keer: moet er een onderzoek komen naar de beweegredenen van de Nederlandse regering, om mee te doen aan de oorlog in Irak? Aan de enquêtes van de avondwinkel doen meestal heel veel mensen mee. De SP is zelf bezig handtekeningen te verzamelen voor zo'n onderzoek. Reden te meer voor een interview met de uitbater van de avondwinkel, de heer Tahmasian.

Waarom houdt u die enquêtes?

Ik ben gewoon geïnteresseerd in wat mensen vinden, en in het politieke klimaat. Ik kom uit een land dat veel achter de rug heeft (Iran, red.), en dat heeft mij politiek bewust gemaakt. Maar de belangrijkste reden voor mij is dat ik mensen iets mee wil geven om over na te denken. Zelfs als ze niet weten wat ze moeten kiezen, hoop ik dat ze de volgende keer als ze er iets over zien op TV bijvoorbeeld, toch even nadenken over de vraag – over of het één, of het ander goed zou zijn.

dhr. Tahmasian
dhr. Tahmasian

Waarom een enquête over de oorlog in Irak?

De onderwerpen die ik kies hebben altijd wat te maken met politiek of rechtvaardigheid. De oorlog in Irak is volgens de VN een illegale oorlog. De vraag waarom een land als Nederland daar dan toch aan meedoet, is belangrijk. Al eerder heb ik een enquête gehouden over de oorlog in Irak, vlak voor die begon. De uitslag daarvan was overduidelijk: 1319 Leidenaars waren tegen de oorlog, en 48 voor. Zelfs de burgemeester heeft toen nog getekend tegen de oorlog in Irak. Ik ben benieuwd wat er nu uitkomt. Op het moment staat de teller 299 vóór een onderzoek naar de oorlog, en 35 tegen.

Denkt u dat er een onderzoek gaat komen?

We hebben als land internationale afspraken gemaakt, bijvoorbeeld die die zijn vastgelegd in het Handevest van de Verenigde Naties. Het is slecht als landen zich daar niet aan houden. Maar ieder mens, elke familie, elke stad en elk land is er uiteindelijk op gericht om zich te verbeteren. Ik hoop dan ook dat dat gebeurt. Maar erg optimistisch ben ik daar niet over. De wapenindustrie in met name Amerika, Rusland en Europa verdient goed aan elke oorlog. Zo lang oorlog zo winstgevend is, zal er te weinig tegen gedaan worden. Men loopt het geld achterna, en dekt de problemen toe met de mantel van vrijheid en democratie. Als we het geld dat we aan oorlogen besteden, bijvoorbeeld in Afrika zouden investeren, zou de wereld heel snel een betere plek worden. Maar ik zie dat niet snel gebeuren. Mensenrechten worden genegeerd, als de gebieden waar ze geschonden worden, niet commerciëel of politiek interessant zijn. Maar de uiteindelijke vraag is: leert men van de geschiedenis, of wordt het alleen maar erger?

Meer informatie: raadslid Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com

U bent hier