h

SP levert kritiek op ‘regierol’ in stevig ideologisch debat

20 juni 2007

SP levert kritiek op ‘regierol’ in stevig ideologisch debat

De SP heeft stevige kritiek op de plannen om grote delen van de gemeente te ‘verzelfstandigen’. Onder de noemer ‘regierol’ wil het college onder andere de DZB, Sociale Zaken, Sport en Cultuur uit handen van de gemeente geven. “De organisatie van de gemeente kan niet nog een reorganisatie aan, ook de Ondernemingsraad wil die ‘regierol’ nu niet. Daarnaast gaat alle democratische controle verloren als alle was de deur uitgedaan wordt,” aldus SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen.

Om de extra investeringen in minimabeleid, sport en cultuur te kunnen betalen, moet er op andere punten 12 miljoen bezuinigd worden. Het bezuinigingsvoorstel heet “Ruimte voor Nieuw Beleid” en bestaat uit een waslijst aan kleinere punten. Daarnaast is het college gekomen met een voorstel voor een ‘regierol’, wat vooral neerkomt op het ‘verzelfstandigen’ van de DZB, Sociale Zaken, het Beheer van de Openbare Ruimte, Cultuur, Sport en de begraafplaats Rhijnhof. De gemeente zou die zaken dan niet meer zelf uitvoeren.

Organisatie kan het niet aan
Geen goed plan, vind een groot deel van de gemeenteraad. Momenteel lopen al meerdere reorganisaties tegelijk, en dat levert veel onrust onder ambtenaren. Antoine Theeuwen (SP): “Het plan voor die ‘regierol’ is slecht onderbouwd, en zal voor een leegloop van de organisatie zorgen. Externe personeelskosten zullen de pan uit rijzen. Daarom zeggen wij net als de Ondernemingsraad: stop nu met de invoering van de regierol.”

Vrijwel alle partijen deelden die zorgen. Zelfs oppositiepartij VVD, doorgaans groot voorstander van een kleinere overheid, verklaarde tegen de ‘regierol’ te zijn, zolang de gemeente daar nog niet aan toe is. Alleen PvdA-fractievoorzitter Marije van den Berg zag het in een ander licht: “Blijkbaar zit de ‘regierol’ anders in de hoofden van de Ondernemingsraad.” Burgemeester Lenferink wist zelfs te vertellen dat de Ondernemingsraad zo erg in conflict is geraakt met gemeentesecretaris van den Wijngaart dat er een externe adviseur is ingehuurd ‘om de verhoudingen te normaliseren’.

Verzelfstandiging onverstandig
De SP gaf ook aan principiële bezwaren te hebben tegen alle verzelfstandigingen. “De DZB en Sociale Zaken spelen een belangrijke rol om de kwetsbare mensen in onze maatschappij een helpende hand toe te steken.Zulke publieke belangen moet onder democratische controle blijven.” Ook Paul van Meenen (D’66) maakte een ideologische keuze: “Bij deze nota druipt het liberalisme er teveel vanaf. Er zijn dingen die je niet aan anderen moet overlaten.”

Het leidde tot een interessant debat waar partijen kleur bekenden. Op een vraag van de SP bekende Marije van den Berg (PvdA) dat ze best de sportvoorzieningen op de markt kon inkopen. Leefbaar Leiden-voorman Daan Sloos steunde openlijk de standpunten van de SP: “Ik dacht: er zijn geen linkse mensen meer in Leiden. Maar daar zitten ze dan toch: de SP.”

Burgemeester Lenferink, die namens het college het woord nam, wilde liever naar een kleine, flexibele overheid. “De burgers verwachten snelheid van ons. De uitvoering van het beleid hoefde de gemeente niet zelf te doen.” Van Meenen (D’66): “Daar zit juist het probleem: de burger heeft vooral last van inflexibiliteit in de uitvoering.”

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, Tel nr: 071-5215130

U bent hier