Inspirerende avond over Gaza en internationaal recht
Inspirerende avond over Gaza en internationaal recht
Op vrijdag de dertiende organiseerde de Leidse SP een open forum over Gaza en internationaal recht. Er kwamen zo'n 40 man op af, en er was een levendige discussie. Met name de discussie over wat mensen zelf kunnen doen om hun stem te laten horen tegen het onrecht in de Palestijnse gebieden was inspirerend.
Het open forum had drie sprekers: Dennis de Jong, de nieuwe lijsttrekker van de SP voor de Europese verkiezingen, Sonja Zimmermann, vertegenwoordiger van het Nederlands Palestina Komitee en Louie Jalandoni, die als vertegenwoordiger van het Nationaal Democratisch Front van de Filipijnen praktijk-deskundige is op het gebied van internationaal recht.
vlnr Louie Jalandoni, Sonja Zimmermann en Dennis de Jong
De drie leden van het forum hadden elk hun eigen invalshoek. Dennis de Jong vertelde over zijn ervaringen in Rotterdam, waar de Rotterdamse SP heeft geholpen een aantal solidariteitsacties te organiseren. Hij vertelde onder andere over een succesvol project waarbij Nederlandse kinderen via internet in contact gebracht werden met Palestijnse kinderen. Ook vertelde hij over het associatieverdrag tussen Europa en Israël, dat binnenkort vernieuwd en misschien wel uitgebreid wordt. Dankzij dat verdrag kan Israël belastingvrij goederen exporteren naar Europa. Dat geldt niet voor producten die uit de bezette gebieden komen, maar Israël maakt op grote schaal misbruik van die regeling. Hij wees erop dat bij associatieverdragen de mensenrechten altijd een belangrijk item zijn, maar dat dat bij Israël helemaal niet zo is. Alleen al vanwege de discriminatie van Arabieren in Israël zelf zou het associatieverdrag opgeschort moeten worden in plaats van uitgebreid. De SP zal zich daar in Europa sterk voor blijven maken.
Sonja Zimmermann van het Nederlands Palestina Komitee vertelde vooral veel over de verschillende acties die lopen en eraan zitten te komen, om Israël onder druk te zetten om zich te conformeren aan het internationaal recht. Daarvan is een internationale boycot-actie één van de belangrijkste. Het is Israël verboden om producten te exporteren die geproduceerd zijn in de bezette gebieden, dus die producten boycotten zou heel logisch zijn. Maar er is ook een bredere boycot-actie, tegen alle Israëlische producten. Een internationale boycot-actie is destijds van doorslaggevend belang geweest bij de strijd tegen het apartheids-regime in Zuid-Afrika. Lees hier meer over de boycot-actie.
er waren allerlei krantjes en boeken, en de folder van de SP over Irak, "Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend"
Louie Jalandoni kon heel veel vertellen over het recht van volkeren om zich te verdedigen tegen bezetting en onderdrukking. De Palestijnen krijgen daarbij niet de erkenning en ondersteuning die ze op grond van het internationaal recht zouden moeten krijgen. Bovendien schendt Israël stelselmatig het internationaal recht. Daarbij wordt het politiek, militair en diplomatiek gesteund door de Verenigde Staten. Er liggen wel eisen van VN-secretaris Ban Ki-moon, de VN Raad voor de Menserrechten en de Arabische Liga, om Israël te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Palestina en Nederland
Sonja Zimmermann vertelde over wapenverkopen van Nederlandse bedrijven aan Israël. Er mogen geen wapens voor militaire doelen verkocht worden, maar wel voor 'politie-doeleinden'. Met name Nederlandse nachtkijkers en aanverwante artikelen maar ook slaghoedjes voor kogels gaan naar Israël. Ook is Schiphol een van de belangrijkste doorvoerhavens voor Amerikaanse wapens, hoewel Luik die rol over lijkt te nemen.
Dennis de Jong legde uit dat Nederland enerzijds Den Haag probeert te promoten als stad van vrede en internationaal recht, maar dat de Nederlandse regering anderzijds totaal lak heeft aan bijvoorbeeld de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (9 juli 2004), die de muur en de nederzettingen bestempelde als in strijd met het internationaal recht. Ook weigert Nederland, met minister Verhagen voorop, mensenrechten aan de orde te stellen bij de Israëlische regering, en lobbyt minister Verhagen voor een voortzetting en uitbreiding van het Europese associatieverdrag met Israël, ondanks de schendingen van de mensenrechten.
Wat kunt u zelf doen?
Het meest inspirerende deel van de avond ging over de vraag wat mensen zelf kunnen doen om het onrecht tegen de Palestijnen aan de kaak te stellen. Er werden verschillende acties genoemd die helpen om het probleem bij het grote publiek bekend te maken. Zo was er afgelopen zondag een benefietconcert in Leiden door leden van het Residentie-orkest voor kinderen in Gaza. En op 28 maart komt de 'Fietstocht voor de Vrede' in Nederland aan. Deze fietstocht gaat van Londen naar Jeruzalem. Dit jaar gaat de tocht langs Den Haag, stad van vrede en internationaal recht, en naar Brussel, om te protesteren tegen het associatieverdrag. Ook u kunt meefietsen!
Maar er waren nog veel meer ideeën en verhalen uit de zaal over acties en demonstraties. Een simpele solidariteitsactie is het ophangen van een Palestijnse vlag. Een van de aanwezigen vertelde dat hij dat heeft gedaan, maar dat hij daarna een steen door zijn ruit heeft gekregen!
Een jonge leraar vertelde over hoe belangrijk het is om mensen te leren kritisch naar de media en het nieuws te kijken. Zijn leerlingen begonnen zich na een paar lessen al af te vragen wat nou eigenlijk waar was van de berichtgeving over Gaza, wetende dat er geen westerse journalisten ter plekke waren.
Het beste voorbeeld gaf Gerard uit Rotterdam. Deze man uit Hoogvliet had eigenhandig al 5000 handtekening tegen het geweld in Gaza opgehaald, en meer dan duizend euro voor het goede doel. Hij kreeg dan ook een warm applaus van alle aanwezigen.
bij de borrel werd er nog flink doorgepraat
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822