h

Meeuwen in de raadszaal

27 oktober 2006

Meeuwen in de raadszaal

 meeuwenTijdens de raadsvergadering van 17 oktober diende het CDA een motie in om de meeuwenoverlast aan te pakken. De motie stelde voor (weer) een valkenier in te zetten, en ook eieren te laten vernietigen door de brandweer. De SP was de enige partij die vond dat de oplossing voor de meeuwenoverlast toch vooral gezocht moet worden bij hoe mensen met hun afval omgaan, en niet in het vernietigen van eieren van een beschermde diersoort door de brandweer, of het herhalen van een proef die al veel vaker in Leiden gehouden is. De SP maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwe SP-meeuwen-ringtone ten gehore te brengen. Aan het eind van dit artikel is die te downloaden!

Verantwoordelijk wethouder John Steegh wilde liever wachten met het nemen van concrete maatregelen, tot de uitkomst van een conferentie van deskundigen over dit onderwerp, die de gemeente heeft georganiseerd. Omdat de SP de enige partij was die tegen stemde, werd het voorstel desalniettemin aangenomen.

De inzet van valkeniers is al vaker geprobeerd, en dat heeft niet wezenlijk geholpen. Het vernietigen van eieren (met “plantaardige olie”) kan wel enigszins helpen, maar dat is dieronvriendelijk en nogal arbeidsintensief voor de brandweer. Deze maatregelen kosten bovendien veel geld.

Volgens enkele mensen van de stadsreiniging had de stad minder last van meeuwen, toen de bakken nog niet waren afgeschaft (dat is onder het vorige college gebeurd), en toen het afvalophaalschema anders was. De SP denkt dat de kosten voor herintroductie van bakken, met name voor restaurants en bedrijven die met voedsel werken, terugverdiend zullen worden doordat er minder rotzooi van opengescheurde vuilniszakken hoeft te worden opgeruimd.

Nu de motie is aangenomen, zal de wethouder ontheffing van flora- en faunawet aanvragen, zodat de eieren van de meeuwen eventueel vernietigd kunnen worden. Welke anti-meeuwen-maatregelen er precies genomen gaan worden, zal na de conferentie over dit onderwerp, eind dit jaar bekend worden.

De vorige actie van het CDA tegen de meeuwen
Download hier de onwijze vette SP-meeuwen-ringtone (mp3)!!!

U bent hier