h

Arrogante fax van de provincie

22 maart 2007

Arrogante fax van de provincie

faxGisteren ontving de gemeente Leiden per fax een brief van de commissaris van de koningin van Zuid-Holland, VVD-er Jan Franssen. De heer Franssen zegt met zoveel woorden dat de RGL er alsnog moet komen, referendum of geen referendum.

In de fax wordt niet moeilijk gedaan over een onjuistheid her en der. Ze refereert bijvoorbeeld aan de twee bestuursovereenkomsten die er zijn over de RGL, de bestuursovereenkomst I en II, die Leiden zouden verplichten alsnog mee te werken. De eerste bestuursovereenkomst is echter medio vorig jaar verlopen, en de tweede is nooit ondertekend.

Opvallend is dat als reden om de RGL wel door te laten gaan, wordt gerefereerd aan “waardestijging van de gronden in de invloedssfeer van de RGL”, waarmee de “regiopartners” geld kunnen verdienen. Dure woorden voor: bouwen in het Groene Hart.

De dreig-fax getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de democratische gang van zaken. Blijkbaar is de commissaris van de koningin van Zuid-Holland vergeten waar de letters VVD voor staan.

Waarschijnlijk moet de fax gezien worden binnen het hele onderhandelingsproces tussen de provincie en de gemeente Leiden. De provincie wil waarschijnlijk de terugval-optie zekerstellen. Die terugvaloptie is door de provincie geregelde lichte stoptreintjes over bestaand spoor. Met die optie kunnen alsnog de extra haltes gerealiseerd worden, die de “waardestijging van de gronden” tot gevolg heeft.

Bouwen in het Groene Hart

Vandaag, 22 maart, presenteren een aantal samenwerkende projectontwikkelaars (NEPROM) in de Pieterskerk hun plannen voor het bebouwen van het Groene Hart. Het wordt wel mooi ingekleed, met termen als “groene bedrijventerreinen”. Milieudefensie zal buiten aanwezig zijn om te demonstreren. Ondergetekende wilde het van binnenuit bekijken, maar de toegangsprijs bedraagt 395 euro, dus dat ging niet door.

"groen!"

Vandaag verklaarde minister Verburg (landbouw) in het Leids Dagblad dat zij geen voorstander is van het bouwen van 13.000 (dure [red.]) huizen in het Groene Hart.

De Leidse en de provinciale SP fractie zullen zich hard blijven maken voor het behoud van het Groene Hart. De SP vindt dat investeringen in OV altijd gebaseerd moeten zijn op nut en noodzaak uit vervoersoogpunt, en niet bedoeld moeten zijn om projectonwikkelaars te helpen geld te verdienen.

Download hier de fax van de provincie
Meer informatie: raadslid Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com

U bent hier