h

Knoop is doorgehakt voor medische heroïneverstrekking

26 maart 2007

Knoop is doorgehakt voor medische heroïneverstrekking

Het Voormalige Joodsche WeeshuisNa veel gepraat is eindelijk een knoop doorgehakt. De verstrekking van heroïne op medische basis aan een zeer beperkte groep zwaar verslaafden (max. 25 personen) gaat dit jaar nog plaatsvinden vanuit het voormalig joodse weeshuis aan de Roodenburgerstraat. Hier is al vele jaren ook de methadonverstrekking gevestigd. De SP steunt het plan.

Het voormalige Joodse Weeshuis krijgt veel nieuwe functies. De organisatie Parnassia, die de heroïne- en methodenverstrekking uitvoert, komt in het gebouw te zitten. Ook de ambulante verslavingszorg, die nu nog op de Lange Mare zit, verhuist ernaartoe. Naast verslavingszorg wordt er ook een gezondheidscentrum voor de buurt gevestigd, met huisarts, fysiotherapie en apotheek.

SP-raadslid Roos van Gelderen: "De zorgen van de buurt zijn begrijpelijk, daarom is extra aandacht voor zorgvuldige uitvoering. Er zal een convenant worden afgesloten met de direct omwonenden, wijkvereniging, de nabij gelegen school en het verzorgingshuis. Daarnaast komt er een beheerplan en een centraal meldpunt voor klachten en overlast. Alle betrokkenen moeten vooral mét elkaar praten, in plaats van óver elkaar!"

Juist minder overlast
Opmerkelijk genoeg zal de overlast met de komst van de medische heroïneverstrekking minder worden. De groep die hiervoor in aanmerking komt is vaak al jarenlang verslaafd en komt ook al vele jaren bij de methadonverstrekking. Deze mensen zullen er zowel geestelijk als lichamelijk op vooruitgaan. Ze voelen zich beter, zijn rustiger en minder gericht op het ‘scoren’ van drugs, waardoor ook de criminaliteit afneemt.

Meer informatie: Roos van Gelderen, roos@tomaatnet.nl
Medische Heroïneverstrekking in de Roodenburgerstraat (Nieuwsbericht 2 februari 2007)

U bent hier