h

Juridisch gevecht rond RGL

29 november 2007

Juridisch gevecht rond RGL

nee blijft dus neeNu de overgrote meerderheid van de politieke partijen het laat afweten in de strijd tegen de RGL (ondanks het referendum), is de juridische strijd extra belangrijk. Verschillende partijen bereiden zich daar op voor, en ook de SP is juridische kennis aan het inwinnen en opbouwen. Vandaag heeft reizigersorganisatie ROVER met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur het voor elkaar gekregen dat de juridische adviezen die de gemeente Leiden heeft ingewonnen, openbaar zijn geworden.

Deze juridische adviezen, die u onderaan dit artikel kunt downloaden, zijn ook onderwerp van gesprek geweest tijdens het crisisoverleg dat voorafging aan het opzeggen van het vertrouwen door de SP-wethouders.

Advies stadsadvocaat

De gemeente heeft een advies laten maken door de stadsadvocaat. Dat advies is daarna voor verdere advisering naar twee andere advocatenkantoren gegaan. Die hebben echter maar twee dagen de tijd gehad voor hun advies over het advies, dus die zijn lang niet zo grondig als het advies van de stadsadvocaat, maar ze geven nog wel een paar extra mogelijke aanknopingspunten.

Enkele interessante conclusies en citaten uit het advies van de stadsadvocaat:

  • de gemeente kan de eerste bestuursovereenkomst met de provincie opzeggen. De gemeente hoeft vervolgens niet de miljoenen voor de RGL aan de provincie te betalen
  • de provincie zou wel eens af kunnen zien van het hele plan om de RGL aan te leggen, als de bijdrage van Leiden uitblijft
  • op de provincie ligt een “zware motiveringsplicht” bij de rechter. De provincie zal moeten aantonen “waarom aan de door het gemeentebestuur van Leiden voorgestane benadering van het vervoersvraagstuk [het alternatieve plan van de gemeente Leiden, JvdK], gelet op alle andere belangen die mede moeten worden afgewogen, moet worden voorbijgegaan”

Dat laatste zal niet makkelijk zijn voor de provincie, gezien de nadelen van het hele RGL-plan.

Nog veel tijd voor strijd

Verder concludeert de stadsadvocaat dat de provincie concrete stappen waarschijnlijk zal afwachten tot de inwerkingtreding van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening, op zijn vroegst medio volgend jaar. De provincie heeft overigens tijd zat, want de RGL Oost is uitgesteld tot na 2015, en voor de RGL West komt geen rijksbijdrage. Voor de RGL West zal dus eerst nog ergens heel veel geld gevonden moeten worden, voordat daar überhaupt een belsuit over genomen kan worden.

Het referendum

 RGL NEE!Zoals bekend werken PvdA, CDA, VVD en GL aan een nieuw college-akkoord, waarvan nog maar één ding al duidelijk is, en dat is dat de RGL door de binnenstad er moet komen.
Over het referendum en eventuele verdere medewerking aan de RGL (door de tweede bestuursovereenkomst over de RGL door de binnenstad alsnog te ondertekenen) zegt de stadsadvocaat: “De uitslag [van het referendum, JvdK] is bekend. De raad heeft vervolgens besloten niet mee te werken aan de RijnGouweLijn door Leiden en verder te praten over alternatieven. Ondertekening van BO2 zou derhalve lijnrecht indruisen tegen de uitslag van het referendum, en de op basis daarvan door de raad genomen besluiten”. Het nieuwe stadsbestuur is gewaarschuwd…

download hier het advies van de stadsadvocaat
de website van reizigersorganisatie ROVER. Op de site staat ook het bezwaar dat ROVER heeft ingediend bij de provincie tegen het genomen besluit van de provincie.
download hier het advies van Hekkelman advocaten en notarissen
download hier het advies van advocatenkantoor Stibbe
Bent u geïnteresseerd in de juridische kant van de RGL? Wilt u meedenken? Neem contact op met Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, 06-15042822

U bent hier