h

SP hekelt behandeling bewoners Trekvaartplein

25 maart 2008

SP hekelt behandeling bewoners Trekvaartplein

Sinds 2006 worden de woonwagenbewoners van het Trekvaartplein geconfronteerd met extra strenge controle van Sociale Dienst, Belastingdienst en politie. Maar de argumenten voor deze ‘integrale handhaving’ blijken op drijfzand gebouwd te zijn. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Concrete feiten blijven verborgen als we vragen naar het waarom van de integrale handhaving. De rapporten die wél bekend zijn tonen aan dat het Trekvaartplein een goede wijk is. De behandeling van de de bewoners is in strijd met principes van behoorlijk bestuur: zonder onderzoek geen recht van spreken.” De Socialistische Partij heeft schriftelijke vragen gesteld over de bejegening van de bewoners.

Bij de start van de integrale handhaving noemde burgemeester Lenferink het Trekvaartplein een “vrijplaats”: “Sommige bewoners betalen ten onrechte geen belasting, anderen krijgen een uitkering terwijl ze daar geen recht op hebben, weer anderen hebben huurachterstanden, enzovoorts”. Door de integrale handhaving worden alle bewoners extra gecontroleerd op belastingfraude, bijstandsfraude en andere misdrijven.

Het bleek onterecht te zijn, want in oktober 2007 werd de burgemeester gedwongen zijn excuses te maken.

Dat heeft bij de SP en andere inwoners van Leiden wel vragen opgeroepen over de werkwijze van de gemeente. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Waarom is met de integrale handhaving gestart? Hoe kan een gemeente een groep bewoners anders aanpakken als er geen argumenten zijn om dat te doen? Waarom doet een burgemeester zulke veroordelende uitspraken als hij die anderhalf jaar later weer moet terugnemen?”

Om de daadwerkelijke situatie te onderzoeken is in 2006 een ‘Sociale Analyse’ gedaan door woonwagenspecialist Dhr. F.Alsemgeest. Theeuwen: “Het is een rapport dat positief rapporteert over de bewoners op het Trekvaartplein. De situatie op het woonwagenkamp is vergelijkbaar met andere wijken en op sommige punten zelfs positiever (sociale cohesie). Toch kiest de burgemeester er voor om de integrale handhaving voort te zetten. De Sociale Analyse wordt 9 maanden achtergehouden, vervolgens worden de conclusies en aanbevelingen uit het rapport geschrapt. Wat weerhoudt de burgemeester om de bewoners op het Trekvaartplein op een positieve wijze te benaderen?”

Download hier de vragen die de SP heeft gesteld
Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, tel 0715215130

U bent hier