h

College wil vuilnisdienst privatiseren

1 april 2008

College wil vuilnisdienst privatiseren

De SP heeft vragen gesteld aan het College van B&W over het voornemen om de Leidse dienst Milieu en Beheer op afstand te zetten, zodat zij in het vervolg geen gemeentelijke dienst meer zou zijn maar een overheidsgeleide N.V. De vuilnisophaal zou dan overgelaten worden aan de vrije markt. Een besluit tot het op afstand zetten/privatiseren van gemeentelijke diensten is nooit genomen door de Leidse gemeenteraad. Deze discussie is voor de zomer van 2007 in de ijskast gezet. Naar de mening van de SP loopt het college met het voornemen om de vuilnisophaal te verzelfstandigen op de zaken vooruit en zet zij de gemeenteraad buiten spel. Bovendien wil de SP weten wat de gevolgen zijn voor de betrokken werknemers.
Leidse vuilnismannen op de Haarlemmerstraat
Leidse vuilnismannen op de Haarlemmerstraat.

In het kader van een taken en efficiency discussie (‘ruimte voor nieuw beleid’) is er in de loop van de huidige raadsperiode gestart met een discussie over welke taken de gemeente wel en niet zou moeten uitvoeren. Voor de zomer van 2007 kwam deze discussie tot een voorlopig hoogtepunt. De discussie over het wel of niet op afstand zetten van gemeentelijke diensten zou worden uitgesteld totdat de te bereiken doelstellingen helder en duidelijk zouden zijn.

Met de berichtgeving over de plannen voor de vuilnisophaal loopt het college naar de mening van de SP vooruit op een besluit wat nog officieel moet worden genomen door de gemeenteraad. Dat kan niet volgens de SP. Het lijkt erop alsof het huidige college de gemeenteraad buitenspel wil zetten door een besluit te nemen waarvan niet meer kan worden terug gekomen.

De hoofdreden om de vuilnisophaal te privatiseren is volgens het college dat het de dienstverlening zou verbeteren. Financiële redenen zijn dus niet de belangrijkste drijfveer. De SP wil graag weten op basis van welke informatie het college denkt dat de dienstverlening zal verbeteren door een dienst op afstand te zetten.

Bovendien is er onrust ontstaan onder de werknemers. Zij vragen zich af wat de gevolgen zullen zijn voor hun werk en inkomen. De SP heeft vragen gesteld over de gevolgen voor de werknemers.

SP raadslid Han Dirks: ‘De vuilnismannen in Leiden doen goed werk, en verdienen respect daarvoor. Dat deze mensen ongerust zijn over wat hen te wachten staat is te begrijpen. Het mag niet zo zijn dat het inkomen van deze mensen verslechtert!’

Zie ook dit en dit eerdere nieuwsitem over de mogelijke nieuwe reorganisatie bij de gemeente
Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, tel 06-28738588
Vuilnis ophalen: Het echte werk (Weblog evaenlouk.sp.nl, 4 mei 2007)

U bent hier