h

SP stelt vragen over gedeeltelijke monumentenstatus Leidse Hout

22 april 2008

SP stelt vragen over gedeeltelijke monumentenstatus Leidse Hout

De Leidse SP fractie heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) over de Leidse Hout. Als het aan het college ligt wordt slechts een deel van de Leidse Hout gemeentelijk monument. Naar de mening van de SP zou de hele Leidse Hout echter een gemeentelijke monumentenstatus moeten krijgen. Niet alleen het wandelpark, maar ook het bijbehorende sportpark en het Bospark. De Leidse Hout vormt met zijn verschillende onderdelen één geheel als volkspark, is de mening van de SP. Het college van B&W lijkt de Leidse Hout echter te willen ‘opknippen’ in drie verschillende stukken. De SP wil weten waarom het college geen monumentenstatus afgeeft voor de hele Leidse Hout. Een gemeentelijke monumentenstatus moet echter een evenement als Werfpop niet onmogelijk maken.

Het volkspark Leidse Hout werd oorspronkelijk ontworpen voor de arbeidersklasse in Leiden. Ook de arbeiders moesten toegang hebben tot een groene omgeving. Bovendien moesten zij de mogelijkheid hebben om in de buitenlucht te kunnen sporten. Omdat de Leidse Hout aangelegd is als volkspark heeft het een bijzondere cultuurhistorische waarde. Er zijn maar enkele van deze grote volksparken aangelegd in Nederland. Daarnaast is het van belang dat de toch al beperkte hoeveelheid groen in Leiden behouden blijft, en goed beschermd wordt.

Het college lijkt de Leidse Hout te willen ‘opknippen’ in drie stukken, door slechts een één onderdeel van de Leidse Hout de status van gemeentelijk monument te geven. De SP vindt dat de Leidse Hout als volkspark een complex vormt. Daarom zouden ook het sportpark en het Bospark de status van een gemeentelijk monument moeten krijgen. Een monumentenstatus moet echter een evenement als Werfpop niet onmogelijk maken. De SP heeft een vraag gesteld of een monumentenstatus gevolgen heeft voor Werfpop.

Bovendien heeft de gemeentelijke monumentencommissie het college geadviseerd om de Leidse Hout als geheel tot gemeentelijk monument te verklaren. De SP wil van het college weten wat de reden is om van dit advies af te wijken, en vraagt daarom naar de motivering achter dit besluit.

SP-raadslid Han Dirks: ‘De Leidse Hout is van groot belang voor Leidenaren. Bovendien heeft het park een grote cultuurhistorische waarde. Daarom verdient het gehele volkspark Leidse Hout een status als gemeentelijk monument.’

Meer informatie: Han Dirks, tel 068738588, han_dirks@hotmail.com
Schriftelijke vragen (in PDF)

U bent hier