h

Randstedelijke Rekenkamer wil uitstel besluit RijnlandRoute

31 mei 2008

Randstedelijke Rekenkamer wil uitstel besluit RijnlandRoute

Kort geleden verscheen een kritisch rapport van de Rekenkamer over de RijnlandRoute. De provincie paste daarop het rapport iets aan, maar niet genoeg. De Rekenkamer vraagt nu om uitstel van de besluitvorming om alternatieven te onderzoeken. In de tussentijd heeft de provincie met haar toverstafje de reistijd-winst van de RijnlandRoute verdubbeld!

De reistijdwinst van de RijnlandRoute was tot nu toe becijferd op een halve minuut tot een kleine minuut. Daardoor was de 'economische waarde' van de RijnlandRoute negatief. De SP heeft daar eerder ook op gewezen, maar vrijwel geen enkele politieke partij leek moeite te hebben met het realiseren van een plan dat zelfs economisch onrendabel is, en daarnaast nog allerlei nadelen heeft.

Nu is de reistijdwinst dus automagisch verdubbeld, en de economische waarde is daarmee boven nul gekomen. Maar nadelen voor leefbaarheid, omgeving en milieu zijn daar weer niet in meegenomen. Die zijn voor de meeste politici veel minder belangrijk.

Het feit dat zo'n belangrijk cijfer als de reistijdwinst opeens verdubbeld kan worden, wijst er maar weer eens op hoe gemakkelijk dit soort rapporten naar de conclusie toegeschreven wordt. Met de RGL gebeurt dat ook voortdurend. Langzaam worden sommige rapporten wel steeds realistischer, zo zijn de verwachte reizigersaantallen in de loop der jaren gehalveerd. Maar andere aspecten, zoals de aanlegkosten, worden nu nog veel te positief ingeschat. Daarom is het ook belangrijk dat onafhankelijke instituten zoals TNO en de Randstedelijke Rekenkamer ook naar dit soort rapporten kijken.

Helaas blijkt keer op keer dat de meeste politieke partijen geen enkele boodschap hebben aan dit soort 'second opinions'. Op de een of andere manier denken ze het zelf beter te weten. Ook in Leiden maakten de eerdere rapporten van TNO en de Rekenkamer niets uit voor de besluitvorming. De Rekenkamer roept nu Provinciale Staten op om toch echt de besluitvorming uit te stellen, met name om het alternatief met minder ingrijpende maatregelen dan een weg dwars door de Leidse polders uit te zoeken.

Download hier de brief van de Randstedelijke Rekenkamer.
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier