h

Gemeentehuis bezet voor thuiszorg!

11 juni 2008

Gemeentehuis bezet voor thuiszorg!

Vandaag zijn in elf plaatsen in Nederland gemeentehuizen bezet door thuiszorgmedewerkers en SP’ers, ook in Leiden. De thuiszorg staat namelijk ontzettend onder druk, zowel voor medewerkers als voor mensen die thuiszorg nodig hebben. Er is vandaag een debat over de thuiszorg in de Tweede Kamer en voorafgaand aan het debat kwam SP-Tweede kamerlid Agnes Kant naar Leiden om handtekeningen aan te bieden aan de Leidse wethouder.

Landelijk zijn er 86.165 handtekeningen gezet voor goede thuiszorg en tegen duizenden ontslagen. Daar zitten ook handtekeningen tussen van Leidenaren die eerder zijn verzameld. De handtekeningen zijn na afloop van de Leidse actie door thuiszorgmedewerkers en Agnes Kant aangeboden aan staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA).


Eva de Bakker met de megafoon

Op het Stadhuisplein zei Kant: “Het water staat de thuiszorgwerkers aan de lippen, dat willen we met deze actie duidelijk maken. We zijn hier met tientallen mensen uit de thuiszorg, Leidse SP'ers, maar ook sympathisanten, zoals mensen die thuiszorg nodig hebben en hun familie. Want het is niet alleen een kwestie van goede beloning en arbeidsvoorwaarden, maar toch vooral een kwestie van goede zorg. De kwaliteit staat zwaar onder druk en daarover luiden we hier de noodklok richting de gemeenten die tegenwoordig verantwoordelijk zijn voor de aanbesteding van de thuiszorg.”

Na de toespraak van Kant gingen de actievoerders over tot een bezetting van het Stadhuis. Wethouder Gerda van den Berg (PvdA) kreeg de handtekeningen overhandigd en ging in gesprek met Kant. Kant zei dat thuiszorgmedewerkers moeten kunnen rekenen op de gemeente, nu deze verantwoordelijk is voor de uitvoering van de WMO. Zij vroeg de garantie dat medewerkers niet er in salaris erop achteruit gaan voor hetzelfde werk. Deze garantie wilde de wethouder niet geven. Van den Berg vond dat het in Leiden wel meeviel en dat de kwaliteit van de zorg in Leiden voorop staat. De wethouder toonde sympathie voor de actie, maar zei tegelijkertijd dat thuiszorgmedewerkers ook “een andere baan kunnen vinden in de zorgsector, want die zijn er genoeg.”

Opvallend was dat er geen medewerkers uit de thuiszorg zelf aanwezig waren. Dat wekte verbazing bij de overige actievoerders, omdat vele thuiszorgmedewerkers vooraf hebben laten de actie te steunen en hadden gezegd graag mee te doen. Volgens Kant is het een belangrijk signaal, dat de uitvoerende medewerkers er níet waren en de mensen van het bestuur wél. “Mensen zijn bang hun baan te verliezen. Misschien durft men hier niet te zijn als het bestuur er ook is. Ik zou me gecontroleerd voelen,” zegt een actievoerder. ActiVite laat weten dat zij hun medewerkers niet hebben ‘verboden’ om te demonstreren. De bestuurders van ActiVite bleven tijdens de bezetting buiten het Stadhuis, omdat zij bevreesd zijn hun rechtzaak te verstoren. Volgens de Leidse SP geeft de afwezigheid van de uitvoerende krachten en het terughoudende optreden van het bestuur van ActiVite en de rechtzaak aan, dat de relatie tussen de thuiszorgorganisatie en de gemeente steeds meer op scherp komt te staan, zoals dat in andere gemeenten ook het geval is.

Achtergrond van de actie

Sinds de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) is ingevoerd verkeert de thuiszorg in een crisis. In Leiden vielen de problemen aanvankelijk nog mee, maar inmiddels komen er bij de SP steeds meer klachten binnen van mensen die slechtere of soms helemaal geen thuiszorg meer krijgen.

Ook voor medewerkers in de thuiszorg zijn het onzekere tijden. Honderden medewerkers dreigen hun baan te verliezen of worden veel lager ingeschaald en gaan er in inkomen fors op achteruit. De grootste thuiszorgaanbieder van Leiden, ActiVite, heeft inmiddels een rechtzaak aangespannen tegen de gemeente, omdat de gemeente het inkomenverlies van medewerkers niet wil overbruggen. SP-raadslid Roos van Gelderen heeft in mei hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W, maar de antwoorden blijven vooralsnog uit. De zaak van ActiVite tegen de gemeente zal op 25 juni voor de rechter komen.

Reactie van Libertas op de actie

De Raad van Bestuur van Libertas Leiden deelt de zorgen over de ontwikkelingen in de thuiszorg. De toegankelijkheid tot de thuiszorg wordt steeds moeilijker. Er wordt steeds scherper geïndiceerd waardoor het moeilijker wordt om in aanmerking te komen voor thuiszorg. We maken ons ook zorgen over de betaalbaarheid van de thuiszorg. Instellingen worden gedwongen te bezuinigen waardoor ook de kwaliteit van de thuiszorg onder druk komt te staan.
De marktwerking in de thuiszorg leidt tot grote onzekerheid bij medewerkers over het behoud van arbeidsgelegenheid terwijl de thuiszorg-sector juist zoveel behoefte heeft aan voldoende opgeleid personeel.
Het deel van de thuiszorg, de huishoudelijke zorg, dat vanuit de AWBZ is overgeheveld naar de gemeenten kan voor de gemeente Leiden de toets der kritiek doorstaan. De gemeente Leiden moet het landelijke beleid uitvoeren, maar is ten opzichte van andere gemeenten beslist niet onachtzaam ten opzichte van aanvragers in de wijze waarop het landelijk opgelegde beleid wordt uitgevoerd
, ” aldus Frits van Oosten namens de Raad van Bestuur.
Libertas is de op één na grootste aanbieder van thuiszorg in Leiden en wordt door de marktwerking gedwongen te concurreren met andere aanbieders als ActiVite.

Meer informatie bij: Roos van Gelderen, roosvangelderen@gmail.com of tel. 071-5126613.
Zie ook: www.sp.nl/wmo en www.zorggeenmarkt.nl

U bent hier