h

Schonere streekbussen in Rotterdam

12 september 2008

Schonere streekbussen in Rotterdam

Rotterdam is niet Leiden natuurlijk, maar de bus waarmee men daar aan de slag gaat, heeft wel in Leiden gereden! En wel tijdens de verkiezingscampagne voor de provinciale verkiezingen van maart vorig jaar. Toen haalde de provinciale SP-fractie de twee maal zuiniger bus naar Leiden voor een proefrit.

Uit het stukje uit 2007:

"Het bedrijf E-traction werkt al jaren met succes aan een schone, stille bus met een revolutionaire elektrische aandrijving. De bus is twee keer zo zuinig als een gewone bus, en niet veel duurder om te bouwen. Door het lagere brandstofverbruik is hij al snel goedkoper in het gebruik. Hoewel er een werkend prototype is waar J.P. Balkenende al 3 proefritten in heeft gemaakt, en hoewel de provincie Gelderland en vervoerder Connexxion er geld in hebben gestopt, is de bus nog steeds niet in bedrijf genomen. Vrijdag 2 maart toert de SP met het prototype door Leiden en Den Haag."

Het programma Eén Vandaag heeft een item gemaakt over de schonere bus, dat hier te bekijken is.

Waarom kan het in Rotterdam wel, en in de rest van de provincie Zuid-Holland dan niet? Dat heeft alles te maken met de privatisering van de streekvervoersbedrijven. De geprivatiseerde vervoersbedrijven durven namelijk niet meer te investeren in vernieuwing of beter milieu, want die investering halen ze er misschien niet uit binnen hun 'concessietijd' - de tijd die ze krijgen voor er weer nieuwe onderhandelingen zijn om te kijken of een ander vervoersbedrijf het mag proberen (meestal 4 of 5 jaar). Of ze willen gewoon het risico niet lopen. Want het hoogste doel is geld, en dat doel komt dus vóór het milieu.

Maar bij een streekvervoerder die nog gewoon in overheidshanden is (zoals in Rotterdam), kan het wel. Daar wordt een samenwerking opgezet met een hogeschool en een VMBO, en wordt er werk gemaakt van schoner openbaar vervoer.

Zie ook het artikel 'Schone, stille bus komt naar Leiden' en het artikel 'Een dagje met de bus van de toekomst'
Meer info over het Rotterdamse project op hun website
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier