h

Pilgrim Fathers 2009? Ja, maar niet uit het Cultuurfonds

15 oktober 2008

Pilgrim Fathers 2009? Ja, maar niet uit het Cultuurfonds

De gemeenteraad van Leiden heeft ingestemd met de viering van het Pilgrim Fathers jaar in 2009. Er zullen dan allerlei festiviteiten worden georganiseerd in het kader van deze religieuze vluchtelingen. De SP is positief over het programma met wandelingen, waterroutes, exposities en lezingen. Het doel van het festival is om meer toeristen naar Leiden te trekken, in het bijzonder expats. De SP is dan ook verbaasd dat college geen geld wil gebruiken uit de budgetten voor economie en toerisme. “Wij vieren graag het Pilgrim Fathers jaar,” zegt raadslid Eva de Bakker (SP), “maar voor dit festival moet niet weer uit het Cultuurfonds worden gegraaid.”

De viering, zoals het college het voorstelt, is voornamelijk gericht op mensen van buiten Leiden en op de marketing van de stad. “Het ademt toerisme, economie en expats,”zegt De Bakker. “Als je zo’n viering wil, is dat prima. Maar dan moet je het niet bekostigen uit het Cultuurfonds!” De SP heeft er meerdere malen voor gepleit om geld te zoeken buiten het Cultuurfonds. Dit is het college echter niet gelukt, zo meldde de wethouder.

“Het instellen van het Cultuurfonds heeft veel voeten in de aarde gehad,” zegt De Bakker. “Voor verschillende onderwerpen is nu al dekking gezocht uit het Cultuurfonds, maar daar is het niet voor bedoeld. Het geld voor kunst en cultuur is al zo schaars, dan kun je het niet maken als overheid om het uit te geven aan andere doelen dan cultuur.”

Eva de Bakker, edebakker@sp.nl, telnr 06-14040592

U bent hier