h

Stadsparkeerplan gered!

11 december 2008

Stadsparkeerplan gered!

Gisteren maakten burgemeester en wethouders bekend dat het Stadsparkeerplan 'tot rond 2022' op de Haagweg mag blijven. Bovendien zal werk gemaakt worden van medegebruik van parkeergarages. Deze voorstellen zijn afkomstig uit de parkeernota van de SP, die is omgezet in een voorstel dat door de hele raad is ingediend en dus ook aangenomen. SP-raadslid Julian van der Kraats: “De SP heeft het Stadsparkeerplan weer op de agenda gezet. Nu blijft dit succesvolle initiatief behouden voor onze stad.”

Verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Eindelijk krijgt het Stadsparkeerplan de vaste plek in de stad die het verdient. Dit is een enorm belangrijke stap in de goede richting. En nog net op tijd, want het Stadsparkeerplan was bijna verleden tijd geweest.”

Van der Kraats: “Het is ook erg goed dat werk gemaakt wordt van medegebruik van garages. De ruimte in Leiden is enorm schaars, dus is het belangrijk om de ruimte die er is zo goed mogelijk te gebruiken. Ik hoop dat we nog op tijd zijn om goede afspraken te maken over de ROC-garage bij Lammenschans en de nieuwe garage van Achmea.”

Toch is de SP nog niet helemaal tevreden. Van der Kraats: “Er wordt gesproken over 450 plaatsen op het Haagwegterrein. Dat is te weinig als de grotere Stadsgehoorzaal straks open gaat. En er is ook nog geen oplossing in zicht voor vervangende ruimte voor het P+R-terrein bij de Groenoordhallen. Maar het Stadsparkeerplan staat nu op de agenda, dus ik hoop dat we daar met z'n allen uit kunnen komen. Ik denk ook dat het belangrijk is om te onderzoeken of het niet beter is om de geplande tijdelijke garage op het Morspoortterrein niet daar, maar op het Haagwegterrein te realiseren.”

Busjes op biogas

In de voorstellen van de SP stond ook het plan om de busjes van het Stadsparkeerplan schoon en stil te maken, door ze op biogas te laten rijden. Daarover wordt niet expliciet gesproken in het college-besluit, maar er staat wel dat er 'rekening gehouden wordt met het initiatiefvoorstel van de gemeenteraad'.

Inmiddels is dankzij Groen Vervoer BV, het Stadsparkeerplan en de Postcodeloterij het eerste busje op biogas een feit. Bovendien heeft wethouder Steegh overeenstemming bereikt met het Hoogheemraadschap over een proefproject voor biogas. De officiële opening van het eerste tankstation voor biogas in Leiden is op 19 december aanstaande.

Download hier de nota "Stadsparkeerplan Leiden 2015: naar een milieuvriendelijke, leefbare en bereikbare stad"
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier