h

SP, D66 en CU vragen spoeddebat aan over brugleugens Oostvlietpolder

26 februari 2009

SP, D66 en CU vragen spoeddebat aan over brugleugens Oostvlietpolder

Niet de Lammebrug, maar de Rijnlandroute moet de verkeerslast dragen van het geplande bedrijventerrein in de Oostvlietpolder. Gisteren maakte gedeputeerde Van Dijk (CDA) die verrassende wending in een provinciaal spoeddebat. Dat is anders dan in het bestemmingsplan vermeld staat en aan de Raad van State verteld is. Reden voor SP, D66 en ChristenUnie om nu ook in de Leidse gemeenteraad een spoeddebat aan te vragen.

Foto's van de Lammebrug uit de interne notitie.

Al meer dan tien jaar proberen Leidse en provinciale politici bebouwing van de Oostvlietpolder door te drukken. Dat is meestal voorkomen door acties en procedures van de Vrienden van de Oostvlietpolder. Maar in november 2008 besloot de Raad van State dat de bouw van een bedrijventerrein toch door kon gaan. Een belangrijk punt bij die rechtszaak was de vraag: hoe loopt de verkeersontsluiting?

Voor de Raad van State is altijd volgehouden dat een extra, vierde, rijbaan op de Lammebrug nodig is voor de ontsluiting. Maar twee weken geleden publiceerde het Leidsch Dagblad een memo uit 2005 waaruit bleek dat een vierde rijbaan op de Lammebrug “constructief niet mogelijk” is. Dat leidde tot een spoeddebat in Provinciale Staten, aangevraagd door SP en D66.

Tijdens dat debat beweerde de gedeputeerde tot ieders verrassing dat de ontsluiting niet meer over een verbrede Lammebrug moest gaan, maar via de nieuw aan de te leggen Rijnlandroute (voorheen N11-West). De SP, D66 en ChristenUnie in de Leidse gemeenteraad hebben daarop ook een spoeddebat aangevraagd. SP-raadslid Louk Rademaker: “Je kan niet telkens toeredeneren naar hoe het je het beste uitkomt. Als men inderdaad nu de Rijnlandroute wil gebruiken voor ontsluiting, is de Raad van State verkeerd voorgelicht.”

Ook de Vrienden van de Oostvlietpolder zijn verbijsterd over de draai van de gedeputeerde. “Van Dijk gebruikt mooie woorden en halve waarheden om Provinciale Staten buiten spel te zetten,” zeggen de Vrienden.

Meer informatie: Louk Rademaker, 06-25563389, lrademaker@tomaatnet.nl
Download hier de provinciale notitie over de Lammebrug.

U bent hier