h

College wil nog steeds van vuilnismannen af

19 april 2009

College wil nog steeds van vuilnismannen af

De plannenmakerij over het privatiseren van de Leidse vuilnisophaaldienst gaat nog steeds door. Onlangs werd bekend dat het college van Burgemeester en Wethouders per 1 januari 2010 de vuilnismannen ambtenaar-af wil maken. Het plan is om daarmee te bezuinigen op het ophalen van vuilnis. De SP vindt dat belachelijk. Fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “De Leidse vuilnismannen doen goed en belangrijk werk voor onze stad. Je moet niet bezuinigen op de vuilnismannen zelf, en je moet ze niet op deze manier bedanken voor hun diensten. In plaats daarvan moet juist beter geluisterd worden naar de ideeën van de werkvloer hoe het beter kan”.

Privatisering is de verkeerde weg

Het plan van het college is om van de Leidse Dienst Milieu en Beheer een zogenaamde 'overheids-NV' te maken. Het zou dan geen gemeentelijke dienst meer zijn, en de Leidse vuilnismannen (en hun management) geen ambtenaren meer. Oegstgeest, Leiderdorp en Zoeterwoude zouden aandeelhouders worden in de NV.

De SP vindt dit de verkeerde weg. Het schoonhouden en onderhouden van de publieke ruimte is een taak van de gemeente, en dat moet dus gedaan worden door een gemeentelijke dienst. De privatisering van het openbaar vervoer, onze energie en de thuiszorg hebben ook alleen maar tot ellende geleid. Er is geen enkele reden om te geloven dat het nu opeens wel goed zou zijn om publieke taken te privatiseren.

Tegen eerdere afspraken

Eigenlijk zou de gemeenteraad het besluit moeten nemen over eventuele privatiseringen. In plaats daarvan zet het college van Burgemeester en Wethouders de raad buitenspel met een zogenaamde 'wensen en bedenkingen-procedure'. De gekozen volksvertegenwoordigers mogen alleen maar “er wat van zeggen”. En over het waarom is ook geen duidelijkheid. Het college heeft niet de moeite genomen om uit te leggen waarom privatisering zou helpen, of voor welk specifiek probleem privatisering een antwoord zou zijn.

De SP wil deze beslissing op de agenda van de raad. Antoine Theeuwen: “Zulke belangrijke beslissingen kunnen alleen maar genomen worden door de raad. En hopelijk is die verstandiger dan het college.”

Misplaatste bezuiniging

De reden dat de plannen bestaan is het idee dat de privatisering een bezuiniging zou opleveren. De SP vindt dat een achterhaald idee. Door de privatisering wordt namelijk bezuinigd op de mensen die het harde werk doen. Want de vuilnismannen krijgen in de NV een slechtere CAO dan ze nu hebben. Die slechtere CAO wordt misschien op de een of andere manier gecompenseerd voor de mensen die nu nog voor de dienst Milieu en Beheer werken. Maar als nieuw of ander personeel wordt aangenomen door de NV geldt de slechtere CAO. Antoine Theeuwen: “Dit getuigt van minachting voor het werk dat verzet wordt. Voor de vuilnisman is het nu al geen vetpot. Daarop bezuinigen is gewoon asociaal.”


Antoine en Louk draaien een dagje mee met de vuilnismannen

Milieu en beheer op een andere manier verbeteren

Volgens de SP moet iets heel anders gedaan worden dan bezuinigen en een bedrijf maken van een gemeentelijke dienst. Als Leiden schoner moet zijn, en de dienst gesmeerd moet lopen, dan moet dat beginnen met luisteren naar de mensen op de werkvloer. Dat gebeurt nu veel te weinig, en daarom loopt het allemaal minder goed dan zou kunnen.

De SP verwacht een flinke strijd als het college de plannen door wil zetten. Antoine Theeuwen: “Dit is onrechtvaardig voor de vuilnismannen, en het zal tot verslechtering van de diensten voor de mensen in de stad leiden. De vuilnismannen, de vakbond en de hele stad Leiden zullen dit niet pikken. En de SP ook niet. Nu niet en straks niet. We zullen er alles aan doen om dit te stoppen. Mocht dat niet lukken, en wij komen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 in het college, dan maken we een eventuele privatisering meteen weer ongedaan.”

Zie ook dit en dit eerdere artikel
Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, tel 071-5215130

U bent hier