Coalitiepartijen schieten referendumverzoek af
Coalitiepartijen schieten referendumverzoek af
De coalitiepartijen (PvdA, VVD, CDA en GroenLinks) plus de ChristenUnie hebben vanavond het referendumverzoek van negen samenwerkende wijkverenigingen en buurtcomités onmogelijk gemaakt. Dat kon, dankzij een bepaling die de coalitiepartijen een half jaar geleden in de referendumverordening hadden ingebouwd. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Het was te verwachten, maar het blijft triest. Deze coalitie staat al sinds zijn aantreden met zijn rug naar de stad”.
Verschillende redenen voor afwijzing
De coalitiepartijen minus de VVD verscholen zich achter het zogenaamde bovenlokale karakter van bijvoorbeeld de Ringweg Oost. De Referendumkamer vond dit echter geen geldig argument, dus dat PvdA, CDA en GroenLinks dat telkens opnieuw bleven aanhalen, kwam nogal vreemd over. De PvdA ging zelfs zo ver om te stellen dat de Referendumkamer er helemaal naast zat! D66 wees erop dat het juist wel fijn is dat er een niet-politieke instantie een oordeel velt over referenda.
PvdA, CDA, GroenLinks en VVD zeiden allemaal een mogelijk NEE niet te willen respecteren. Dankzij de in 2008 ingevoegde extra bepaling in de referendumverordening is dat een geldige reden om een referendum de kop in te drukken.
Verder vonden alle coalitiepartijen en ook de CU de Kadernota Bereikbaarheid niet geschikt voor een referendum, omdat het “een vergaarbak” (aldus de CU) van besluiten is. D66 wees erop dat de raad ook geacht wordt simpelweg voor of tegen deze nota te stemmen, of het nou een vergaarbak is of niet, dus dat dat van de mensen in de stad ook verwacht kan worden.
Opvallend was dat zowel de PvdA, GL, als wethouder Steegh (GL) stelden dat zowel de RijnGouweLijn, de RijnlandRoute én de Ringweg Oost de “pijlers” van het verkeersbeleid vormen. Van middel zijn ze dus tot doel op zich geworden. De PvdA ging daarin het verst, door nu al te zeggen nooit meer een referendum te willen over alle drie die zaken.
Coalitiepartijen staan met de rug naar de stad
Volgens de SP staan de coalitiepartijen met de rug naar de stad. Lees hieronder de bijdrage van Julian van der Kraats, die ziek thuis was, zoals voorgedragen door Louk Rademaker.
Geachte voorzitter,
Hoe ga je om met de mening van betrokken mensen in de stad?
Daar gaat het eigenlijk om vanavond. Een nogal essentiële vraag, zeker voor de raad, want de raad is de volksvertegenwoordiging. De raad moet ervoor zorgen dat de politiek doet wat de stad wil, en dat de manier waarop beleid tot stand komt, een democratische manier is. De raad controleert het college van Burgemeester en Wethouders, en zorgt ervoor dat die niet plannen gaan ontwikkelen waar de stad niet op zit te wachten. Ze luistert naar inspraak, en ze zorgt ervoor dat iedereen die constructief wil meedenken dat ook echt kan doen.
Hoe ga je om met de mening van de mensen in de stad over de 'Kadernota Bereikbaarheid'? Dat ging al fout bij de inspraak, en zelfs al bij het traject daarvoor. Dat kon de raad optekenen bij de inspreekavond van 12 mei jongstleden. Vertegenwoordigers van allerlei wijkverenigingen en buurtcomités uit de hele stad kwamen niet alleen vertellen wat er anders en beter kon, maar vooral ook dat ze zich niet gehoord en niet serieus genomen voelden. En dat, terwijl de politiek juist blij zou moeten zijn met al die mensen, die in hun vrije tijd willen meedenken over wat het beste is voor onze stad.
Na dat debâcle krijg je de unieke situatie dat maar liefst negen samenwerkende wijkverenigingen en buurtcomités samen een referendumaanvraag indienden. Negen! En dat die wijkverenigingen met gemak bijna het dubbele aantal handtekeningen ophalen van wat nodig is! En dan rijst wéér de vraag: hoe ga je dan om met de mening van de mensen in de stad?
Dat ging óók meteen weer fout, toen PvdA, VVD, CDA, GroenLinks én het college van Burgemeester en Wethouders de Referendumkamer ervan probeerden te overtuigen dat de referendumaanvraag niet gehonoreerd moest worden. Maar de referendumkamer paste de regels daarover gewoon toe, en oordeelde dat het referendum toelaatbaar is.
En nu zijn we hier aanbeland, in de raadsvergadering. De raad moet beslissen of dit referendum doorgang kan vinden.
Vóór 11 november 2008 zou deze stap niet nodig zijn geweest, en zouden de voorbereidingen voor een referendum al begonnen zijn. Want op die datum, 11 november 2008, hebben de coalitiepartijen doelbewust een bepaling in de referendumverordening ingebouwd, waarmee ze toekomstige referenda de kop in kunnen drukken. D.m.v. een beslissing van de raad. Want u, PvdA, VVD, CDA en GroenLinks, zag waarschijnlijk toen al de bui hangen. Ooit zou er een uitwerking komen van de vraag hoe het verkeer en het openbaar vervoer er in Leiden uit zouden zien als de RijnGouweLijn er zou komen. En u wist toen al dat dat tot verzet in de stad zou leiden, en misschien wel tot een referendumaanvraag. Dus bouwde u, tegen het advies van de Referendumkamer in, deze ontsnappingsclausule in.
En nu zijn we dus hier aanbeland. En nu gaan we wéér de vraag beantwoorden: hoe gaat de volksvertegenwoordiging om met de mening van betrokken mensen in de stad? En zouden PvdA, VVD, CDA en GroenLinks er nu anders mee omgaan, dan toen ze het RijnGouweLijn-referendum verraadden, eind 2007? Of anders dan toen ze toekomstige referenda onmogelijk maakten, in november 2008? Of anders dan in mei 2009, toen bleek dat ze insprekers niet serieus namen, en ze een referendumaanvraag van negen wijkverenigingen en buurtcomités de kop in wilden drukken?
Het antwoord op die vraag zal geen verassing zijn. En straks behandelt deze zelfde raad de jaarrekening, waarin staat dat het vertrouwen in de politiek in Leiden weer flink is gedaald. In de jaarrekening valt te lezen dat die daling van meer dan 10% het gevolg is van een “landelijke trend”. Maar een regel later staat er dat de redenen die mensen noemen zijn: de manier waarop de politiek omgaat met de RijnGouweLijn, en het feit dat de politiek niet luistert.
Dus blijft u uw kop maar in het zand steken. De volgende volksraadpleging is op 3 maart 2010, over een kleine 10 maanden. Die kunt u niet om zeep helpen met een ontsnappingsclausule in een verordening. En dan worden de rollen omgedraaid, want dan wordt de vraag beantwoord: wat vinden de mensen in de stad ervan, hoe u met hun mening bent omgegaan.
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822