h

Achterkamertjes politiek over het LAKtheater

17 juni 2009

Achterkamertjes politiek over het LAKtheater

“Het LAKtheater is onderwerp van schimmige, politieke spelletjes aan het worden,” stelt Eva de Bakker (SP). “De universiteit dreigt haar verantwoordelijkheid op die manier te ontlopen. Het is namelijk aan de universiteit te 'danken' dat het LAKtheater dreigt te verdwijnen.” De SP heeft tijdens een debat D66 en het CDA opgeroepen om gemaakte afspraken na te komen en geen spelletjes te spelen over het hoofd van het LAKtheater heen.
Het LAK theater moet blijven!

D66 is voornemens met een voorstel te komen om geld beschikbaar te stellen voor het LAKtheater, ondanks de gemaakte afspraak te wachten tot 30 juni. Vervolgens heeft D66 een persbericht verstuurd met de titel: 'D66 gaat LAKtheater redden'. De Bakker zegt hierover: “Het is onjuist om het alleen op de conto van D66 te schrijven. Verschillende partijen willen een passende oplossing. De SP heeft het onderwerp op de agenda gezet om gezamenlijk en in openheid tot een oplossing te komen. We hebben niet voor niets de wethouder op pad gestuurd. Om dan een oplossing te forceren en het op eigen houtje te doen is opportunistisch.”

Het CDA maakt het vervolgens nog erger, stelt de SP. Toen het voorstel van D66 bekend werd, kwam de CDA-fractievoorzitter in actie door verschillende partijen te bellen en te vragen om niet mee te doen met het voorstel van D66, maar in te stemmen met een voorstel van het CDA. Zij had zelfs al met PvdA-wethouder, Witteman, afgesproken dat het college akkoord zou gaan met de dekking van het geld voor het LAK. “Dat is ruzie maken en rollebollen in de achterkamertjes van het stadhuis om jezelf de publiekelijke redder van het LAK te kunnen noemen,”zegt Eva de Bakker.

Het LAKtheater was al speelbal tussen het gemeentebestuur en Universiteit Leiden. De raadscommissie voor cultuur heeft de cultuurwethouder al 2 keer verzocht om tot een oplossing te komen met de universiteit. Afgesproken is om op 30 juni een besluit te nemen over de oplossing, waarbij de wethouder een uitslag zou geven van de onderhandelingen en de politieke partijen hun oplossingen zouden bediscussiëren. D66 en CDA onttrekken zich aan deze afspraak en proberen te scoren op het LAK, volgens de SP. “Bovendien bestaat de kans dat de universiteit haar verantwoordelijkheid te ontlopen, terwijl het hele probleem door de universiteit is ontstaan,”zegt De Bakker.

Meer informatie bij: Eva de Bakker tel.06-14040592 of mail edebakker@sp.nl
Laktheater moet blijven (Nieuwsbericht leiden.sp.nl, 29 mei 2009)
Zie ook: http://www.hetlaktheatermoetblijven.nl/

U bent hier