h

Privatiseren vuilnismannen slecht idee

17 juni 2009

Privatiseren vuilnismannen slecht idee

Dat is de strekking van een rapport dat de ondernemingsraad van de gemeente Leiden heeft laten maken. Het rapport, dat gemaakt is door een onafhankelijk bureau, heeft de titel 'Beter ten halve gekeerd...'. Volgens de SP onderstreept dit eens te meer dat het privatiseren van de vuilnismannen een heilloze weg is.

De ondernemingsraad zei er zelf over: “Uit het bedrijfsplan blijkt dat de randvoorwaarden noch voor de oprichting van een organisatie van beheer van de openbare ruimte, noch voor een levensvatbaar perspectief daarvan aanwezig zijn of zullen zijn in het komende jaar.” De ondernemingsraad adviseert om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Het rapport geeft aan dat in de plannen van de gemeente geen invulling is gegeven aan de vraag hoe beter gewerkt zou moeten worden, en ook zijn de plannen om kosten te besparen onrealistisch. “Het hele plan is prutswerk, BRANDHOUT met hoofdletters” aldus fractievoorzitter Antoine Theeuwen van de SP.

SP vraagt al jaren aandacht voor echte problemen

De SP is al sinds 2006 bezig om aandacht te vragen voor het slechte management bij de dienst stedelijk beheer (toen nog Milieu en Beheer). Het personeel zelf is ronduit professioneel te noemen en zeer gemotiveerd. In een brief van het management van februari 2007 staat het volgende:

De dienst Milieu en Beheer is een deel van de gemeente waar u als bestuur trots op mag zijn . Natuurlijk zijn er verbeteringen mogelijk, maar bovenal is het een organisatie die bestaat uit hard werkende collega’s die met hart voor de stad werken aan het beheer. Met een groot probleemoplossend vermogen, een groeiende bedrijfsmatigheid, een dalend ziekteverzuim en een enorme bereidheid verder te professionaliseren.

“De problemen van de dienst hebben niets te maken met het niet goed functioneren van het personeel maar met slecht management. De dienst is niet te duur maar slecht management is duur” aldus Theeuwen. De SP ergert zich aan de nalatigheid van het college om de problemen die al sinds jaren bij het college bekend zijn aan te pakken. Theeuwen: “In 2006 zijn we met een delegatie van de werkvloer naar wethouder Steegh geweest om te praten over de problemen. Daar is vervolgens niets mee gebeurd. Het lijkt erop dat het college de zaak liever buiten de deur zet in plaats van hun werk te doen en de dienst op een fatsoenlijke manier aan te sturen, daar zijn ze namelijk voor verantwoordelijk.”

Plan nog niet definitief van de baan

De bespreking van het plan is nu doorgeschoven naar de vergadering van de commissie Bestuur en Leefbaarheid van 1 juli, om de gemeente in staat te stellen om schriftelijk te reageren op het advies van de OR. Antoine Theeuwen: “Ik vraag me af wat er nog te beantwoorden valt? De werkvloer is tegen, de vakbonden zetten hun voet dwars, de ondernemingsraad heeft een negatief advies gegeven en bovendien ligt er een vernietigend rapport. Wat er nu moet gebeuren is dat meneer Steegh eens aan de slag gaat om er voor te zorgen dat deze dienst fatsoenlijk bestuurd gaat worden. Dan is de jaarlijkse 13 miljoen euro aan inhuur van extern personeel ook niet meer nodig”.

Zie ook dit eerdere artikel
Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, tel 071-5215130

U bent hier