h

Jaarrekening: inhuur externen

8 juli 2009

Jaarrekening: inhuur externen

met 500E per uur heb je zo zo'n bergDe gemeente geeft jaarlijks miljoenen uit aan de inhuur van allerlei tijdelijk personeel. Vaak is dat nuttig of nodig, omdat de gemeente de expertise niet heeft of niet het hele jaar in huis wil hebben, of om tijden van heel veel werk op te vangen. Maar vaak is inhuur helemaal niet nodig, en wordt geld uitgegeven aan externen terwijl dat geld beter besteed kan worden aan de verdere opleiding en training van de eigen Leidse ambtenaren.

Jaarlijks terugkerend probleem

En dat er echt een probleem is, is overduidelijk. Al jaren geeft de gemeente jaarlijks miljoenen meer uit aan externen dan ze van te voren had begroot. En elk jaar wordt dat bedrag weer hoger. En elk jaar is er weer discussie over in de Commissie van de Rekeningen, die de jaarrekening moet controleren. En elk jaar lukt het het college niet om duidelijk te maken hoe het nou kan dat zo veel miljoenen (dit jaar 5,5 miljoen) te veel worden uitgegeven.

Drie voorstellen van de SP

De SP had drie wijzigingsvoorstellen. Het eerste om meer helderheid te krijgen over inhuur van externen, door bij elk (groot) project ook van te voren vast te leggen hoe veel gedacht wordt wat naar externen zou gaan. De steun van D66 was helaas niet voldoende om het voorstel aangenomen te krijgen.

Het tweede wijzigingsvoorstel was om te bezuinigen op extern personeel. De SP vond dat het afgelopen moet zijn met het elk jaar weer hoger worden van die post. De hele oppositie stemde mee, maar de hele coalitie tegen, dus ook dit voorstel haalde het niet.

Het derde voorstel was om externen die een heel jaar of langer in elk geval niet meer dan de Balkenendenorm te laten verdienen (176.000 euro per jaar). Dit was nog een vrij bescheiden voorstel, want het liet de mogelijkheid open dat mensen minder lang dan een jaar voor de gemeente werken, mensen die wel enorme bedragen per uur verdienen. Wethouder Witteman wilde dat sowieso koste wat kost voorkomen, want die herhaalde meerdere keren dat de gemeente “echt de kwaliteit niet krijgt die ze nodig heeft” als mensen niet meer dan 120 euro per uur daarvoor zouden krijgen.... hij noemde zelfs het voorbeeld van iemand die heeft meegedacht over de verkoop van de aandelen NUON, die daar maar liefst 500 euro per uur voor heeft gekregen!! En of dat nou zo'n kwaliteits-besluit was... helaas kreeg deze motie ook weer geen steun van de andere grote partijen (PvdA, CDA en VVD), maar wel van de oppositie en GroenLinks.

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, tel 071-5215130

U bent hier