h

College maakt opnieuw dezelfde fouten bij nieuw Aalmarktproject

14 september 2009

College maakt opnieuw dezelfde fouten bij nieuw Aalmarktproject

Voor de derde maal is een nieuw Aalmarktproject gepresenteerd. Daarbij trapt het stadsbestuur volgens de SP in dezelfde valkuilen als bij de vorige, mislukte plannen voor de Aalmarkt. SP-raadslid Rademaker: "Opnieuw worden weer extra stegen en bruggen verzonnen, opnieuw is er één grote projectontwikkelaar die alles bepaalt en opnieuw liggen de risico's bij de gemeente." Op voorstel van de ChristenUnie besloot de gemeenteraad tot een onafhankelijk onderzoek naar de risico's van het nieuwe Aalmarktplan.
Het Nieuwe Aalmarktproject met brug en steeg.
Het Nieuwe Aalmarktproject zoals de gemeente het wil.

Het 'nieuwe Aalmarktplan' dat wethouder Van Woensel (VVD) wil gaan bouwen bestaat uit het verleggen van de Waaghoofdbrug en het maken van een nieuwe steeg bij het Gat van Van Nelle. Rondom de nieuwe steeg moeten dan grote modewinkels als de Zara en de Sting komen. Onderdeel van de nieuwe plannen is dat er niet meer gefietst mag worden door de Mandemakerssteeg.

SP-raadslid Louk Rademaker: "Met dit nieuwe plan wordt opnieuw de weg van een megalomaan groot project ingeslagen. Tot nu toe heeft het hele Aalmarktproject de belastingbetaler 43 miljoen euro gekost, en daarvoor hebben we alleen een tweede zaal van de Stadsgehoorzaal teruggekregen."
De SP is faliekant tegen het verbieden van fietsers in het gebied. "Blijkbaar bepaalt de projectontwikkelaar de toekomst van Leiden, en in die toekomst is winkelpubliek belangrijker dan de mensen die wonen en leven in Leiden."

In plaats van één grote projectontwikkelaar wil de SP dat er gewoon begonnen wordt met opknappen. "De gemeente bezit heel veel panden rondom de Aalmarkt die nu staan te verkrotten. Het is veel beter voor de stad als nu begonnen wordt met het opknappen daarvan, in plaats van de wachten totdat één of ander groots plan op de tekentafels verzonnen is."

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
SP: financiën Aalmarktproject zijn ondoorzichtig (Nieuwsbericht 3 februari 2009)

U bent hier