h

Wethouder De Haan bekent na vragen SP: hij verzweeg anderhalf miljoen

18 september 2009

Wethouder De Haan bekent na vragen SP: hij verzweeg anderhalf miljoen

Cultuurwethouder De Haan (CDA) is wederom in zwaar weer gekomen. Eerder kwam deze wethouder onder vuur te liggen over de Rembrandtdagen, dit keer heeft De Haan informatie achtergehouden over financiële tekorten bij Stedelijk Museum De Lakenhal. Voor de zomer werd bekend dat er financiële problemen zijn bij het museum, maar nu blijkt dat de wethouder anderhalf miljoen euro heeft verzwegen. Dat bleek na vragen van SP-raadslid Eva de Bakker.
Stedelijk Museum De Lakenhal

Vóór de zomervakantie beweerde wethouder De Haan (CDA) dat er een structureel tekort was van 2 euroton per jaar bij de Lakenhal. Toen had de gemeenteraad besloten om 4 jaar lang de Lakenhal voor 2 ton bij te springen. Het college komt nu met een voorstel waarin om 1 miljoen euro extra wordt gevraagd. SP-raadslid Eva de Bakker vroeg of de wethouder vóór de zomer al wist dat het tekort groter was dan 2 ton en dat er meer geld nodig zou zijn. “Ja, dat wist ik,” antwoordde wethouder De Haan.

Eva de Bakker

De SP-fractie zal zich beraden op volgende stappen. “Anderhalf miljoen euro aan belastinggeld is erg veel. Bovendien is deze wethouder al 2 keer eerder in de fout gegaan.” Het SP-raadslid refereert hiermee aan De Haans optreden over de Rembrandtdagen en het onder druk zetten van de raad bij het Pilgrim Fatherjaar.

“Voor De Lakenhal is dit erg vervelend,” zegt De Bakker, “De nieuwe directeur is net een maand aan de slag. Er is nog veel werk te verzetten, want ook het personeelsbeleid blijkt flink achter te lopen. Bovendien komen er belangrijke en grote tentoonstellingen aan, zoals over Theo van Doesburg. 'De winkel' blijft gewoon open, terwijl er veel moet veranderen.”

Museum De Lakenhal: http://www.lakenhal.nl/
Eva de Bakker: edebakker@sp.nl of 06 140 40 592

U bent hier