h

SP beantwoordt vragen over Woonzicht-aanpassingen

16 november 2009

SP beantwoordt vragen over Woonzicht-aanpassingen

WoonzichtPer 1 januari wordt Woonzicht, het woonruimteverdeelsysteem voor de Leidse regio, aangepast. De zogeheten overgangsregeling wordt afgeschaft. SP-raadslid Louk Rademaker merkt dat veel mensen nog vragen hebben over de aanpassing. Daarom staat vanaf vandaag een aantal vragen en antwoorden over Woonzicht op deze site.
Iedereen die nog verdere vragen heeft of een klacht wil indienen over Woonzicht kan terecht bij de Leidse SP. Neem daarover contact op met de Leidse SP-Hulpdienst, bereikbaar op donderdag en vrijdag op (071) – 521 91 53.

Door de aanpassing verliezen veel mensen een deel van hun inschrijftijd. Iedereen krijgt als inschrijfduur de tijd die zij bij Woonzicht ingeschreven staan. Dat is voor de meesten de tijd sinds de invoering van Woonzicht in 2006: dus 42 maanden.

Veel gehoorde vragen zijn:

  • Waarom kunnen mensen hun inschrijftijd bij Huis-Aan-Bod (het systeem voor 2006) niet meenemen?
    Met de invoering van Woonzicht zijn de wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen van Leiden en de Duin- en Bollenstreek samengevoegd. Alleen: in de Duin- en Bollenstreek was geen wachtlijst! Daar werd een beschikbare woning verhuurd aan de oudste (in leeftijd of woonduur) die reageerde.
    Daarom is bij de invoering van Woonzicht besloten om een soort compromis te maken van de Leidse wachtlijst en het Duin- en Bollenstreek-systeem: als overgangsregeling kreeg iedereen bij Woonzicht een inschrijftijd op basis van leeftijd of woonduur.
    Die overgangsregeling heeft dus niks te maken met hoe lang je ingeschreven stond bij Huis-Aan-Bod. Het zou oneerlijk zijn voor de Duin- en Bollenstrekers om alle Leidenaren hun inschrijftijd bij Huis-Aan-Bod mee te geven!
  • Waarom wordt nu per 1 januari mijn ‘oude’ inschrijftijd weggegooid?
    Na 2006 krijgt iemand die zich inschrijft bij Woonzicht niet de extra inschrijftijd van de overgangsregeling. Omdat bij de overgangsregeling mensen gemiddeld 10 jaar aan inschrjftijd gekregen hebben, zijn de nieuwe inschrijvers bij voorbaat kansloos. Dat vond de politiek oneerlijk, en daarom is besloten om alle extra’s van de overgangsregeling terug te draaien.
    Een tweede reden is omdat gebleken is dat jongeren heel moeilijk aan een woning kunnen komen in het nieuwe systeem. Met het afschaffen van de overgangsregeling wordt hun plek op de wachtlijst verbeterd.
  • Wat voor gevolgen heeft het afschaffen voor mijn positie op de wachtlijst?
    De verandering is afhankelijk van je leeftijd (voor starters) of woonduur (voor doorstromers). Hoe hoger je leeftijd of hoe langer je inschrijfduur, hoe meer inschrijftijd je moet inleveren door de afschaffing van de overgangsregeling. Het afschaffen van de overgangsregeling dus is voordelig voor jongere mensen (< 30 jaar oud, of < 20 jaar woonduur) en nadelig voor ouderen.
    Daarnaast: als je je na 2006 hebt ingeschreven bij Woonzicht, verbetert je positie.
  • Behoud ik mijn woonwaarde?
    Ja, dat blijft. Iedereen die nu al een huurwoning huurt behoud de woonwaarde van zijn/haar woning. De totale inschrijfwaarde is dan de som van zijn inschrijftijd (die ingekort wordt!) en de woonwaarde (ongewijzigd).
  • Blijft de reservering voor jonge starters overeind?
    Goede vraag. Waarschijnlijk verdwijnt de jonge starterslabel, maar blijft de gewone starterslabel. Of dat echt zo is, wordt nog uitgezocht door Wethouder Van Woensel.
  • Kom ik door de aanpassingen sneller aan een woning?
    Nee. Op dit moment kiest de Leidse politiek ervoor om twee keer zo veel te slopen als betaalbare woningen bij te bouwen (!). De SP is de enige partij in Leiden die pleit voor minder sloop en meer betaalbare nieuwbouwplannen. Zolang het sloopbeleid voortduurt zullen de wachtlijsten alleen maar langer worden.

Voor klachten over Woonzicht, ga naar de SP Hulpdienst
Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier