h

College wil deel Leiderdorp annexeren voor Ringweg Oost

26 januari 2010

College wil deel Leiderdorp annexeren voor Ringweg Oost

Nadat vorige week al de oorlog werd verklaard aan het Leidsch Dagblad, is nu onze naaste buur Leiderdorp aan de beurt. Reden is dat de Leiderdorpse raad niet akkoord gaat met de Ringweg Oost. Een deel van die geplande weg loopt over Leiderdorps grondgebied, en daar wil de raad hem dus niet hebben. SP-raadslid Julian van der Kraats: “We weten sinds het RijnGouweLijn-referendum al dat een aantal politieke partijen hier in Leiden niet aarzelt om de democratie opzij te zetten als ze hun eigen zin niet krijgen. Dat gedrag heeft nu een nieuw dieptepunt bereikt nu het college van PvdA, VVD en CDA aan hun vriendjes in de provincie vraagt om een stukje van Leiderdorp bij Leiden te voegen. Dit college lijkt wel een klein kind dat zijn zin niet krijgt. De SP zal aanstaande donderdag de raad vragen om dit besluit terug te draaien.”
Kaartje Ringweg Oost, bron Gemeente Leiden
In het blauw de geplande Ringweg Oost. Zwart gestippeld de gemeentegrens.

Ringweg Oost in Leiderdorp

De Ringweg Oost zou via een tunnel op de Leiderdorpse Zijldijk uitkomen, naast de Baanderij. Vervolgens zou hij via de Rietschans en het Engelendaal op de Willem de Zwijgerlaan uitkomen. Waarom de Leiderdorpse raad precies heeft tegengestemd is bij schrijver dezes nog niet bekend, maar uit een gezamenlijke vergadering met de raad van Leiderdorp is wel bekend dat Leiderdorp er weinig zin in had om op te draaien voor de problemen van Leiden. Want Leiden heeft de Ringweg Oost nodig vanwege de RijnGouweLijn. Als die doorgaat kan er geen doorgaand verkeer meer over de Hooigracht, en het autoverkeer moet toch ergens naartoe.

Voor Leiderdorp zijn er nog een aantal 'onopgeloste problemen' rond de Ringweg Oost, zoals dat de flat op de Rietschans onbewoonbaar zou worden en dat geplande ontwikkelingen tussen Rietschans en Willem de Zwijgerlaan op losse schroeven komen te staan. Daarnaast zijn er grote vraagtekens bij wat de tunnel zal betekenen voor de Zijldijk en de huizen daarop. Bovendien zou Leiderdorp veel verkeersoverlast krijgen tijdens de bouw van de weg.

Julian van der Kraats, maar dan kleinerVan der Kraats: “Het zal heus wel mogelijk zijn geweest om eruit te komen met Leiderdorp, maar het college heeft daar gewoonweg de tijd niet voor genomen. Dat komt door de haast die ze hebben met de RijnGouweLijn. De SP wees daar nog op toen het besluit over de Ringweg Oost werd genomen: haastige spoed is zelden goed, en zeker bij het duurste project ooit voor Leiden.”

College bereikt nieuw dieptepunt

Vandaag liet het college van burgemeester en wethouders weten aan de raad dat zij de provincie per brief hebben gevraagd om de ringweg op te dringen aan Leiderdorp door ofwel een 'inpassingsplan' (de provincie stelt dan het bestemmingsplan vast in plaats van de gemeente) ofwel 'een grenscorrectie, dus een stuk van Leiderdorp bij Leiden te voegen. Van der Kraats: “Blijkbaar zijn alle mooie worden over samenwerking in de regio al die tijd loos geweest. Als Leiden zijn zin niet krijgt dan moet een buurgemeente maar deels geannexeerd worden. Ik snap ook niet hoe burgemeester Lenferink, die ook voorzitter is van het regionale samenwerkingsverband Holland Rijnland zoiets kan laten gebeuren. In elk geval wordt maar weer eens duidelijk dat deze stad hard toe is aan een ander bestuur. Door conflict en escalatie bereik je niks. Alleen door te luisteren en samen te werken kan je goed besturen.”

Het onderwerp staat aanstaande donderdag op de agenda van de raad. Het is geagendeerd door de VVD. De SP zal de raad vragen om het besluit en de brief van het college terug te draaien.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier