h

Ontruiming dreigt voor vrijplaats, ondanks kansen bij rechter en Europese Commissie

8 januari 2010

Ontruiming dreigt voor vrijplaats, ondanks kansen bij rechter en Europese Commissie

De Vrijplaats Koppenhinksteeg staat momenteel voor hete vuren. In januari heeft de rechter besloten dat de gemeente de vrijplaats kan ontruimen. De gemeente kan vanaf 20 februari aanstaande daartoe besluiten. De vrijplaats heeft besloten in hoger beroep te gaan, dat op 15 februari plaats zal vinden. De rechter heeft in januari ook bepaald dat de twee SP-raadsleden Louk Rademaker en Eva de Bakker niet ontvankelijk waren voor het proces. Daarmee is echter nog geen einde gekomen aan de klachtenprocedure over de onrechtmatige staatssteun die loopt bij de Europese Commissie.

Europa en de rechter
De SP wilde met een kort geding de verkoopprocedure van de panden aan de Koppenhinksteeg en de Hooglandse Kerkgracht stil laten leggen in afwachting van de uitspraak van de Europese Commissie. Eerder diende Louk Rademaker daar in klacht in over vermeende onrechtmatige staatssteun.

Voor een individu of een partij is er geen andere mogelijkheid om de verkoopprocedure stil te laten leggen, dat kan alleen bij de rechter. “Zo zie je maar hoe slecht Europa werkt in haar regelgeving,” aldus Rademaker, “Je kan wel een klacht indienen in Europa, maar voor een vervolg moet je naar de nationale rechter. Daar wijst de Europese Commissie je zelfs expliciet op. Maar Europa snapt weinig van het nationale recht, wat in elke lidstaat anders is. In Nederland zegt de rechter gewoon dat je niet belanghebbend bent, omdat je geen bod hebt uitgebracht op de panden. Daarna zijn de mogelijkheden op, maar kunnen er bizarre situaties ontstaan!”

Bizarre situatie
Volgens de SP kan het gebeuren dat de gemeente de vrijplaats ontruimt zodat er appartementen gebouwd kunnen worden, maar kan de Europese Commissie tegelijkertijd uitspreken dat de panden op een onrechtmatige wijze zijn verkocht. “Dan is de verbouwing van de panden aan de gang en is de vrijplaats de nek omgedraaid,” zegt Rademaker. “De projectontwikkelaar zal in dit geval een flinke boete krijgen van de belastingdienst, de gemeente moet de verkoopprocedure overdoen en de vrijplaatsorganisaties hebben de panden na 40 jaar moeten verlaten. Dit is een zeer onwenselijke situatie voor alle betrokkenen, waar de gemeente en ook rechter geen antwoord op hadden. De gemeente doet niets om deze situatie te voorkomen.”

Ondanks dit grote bezwaar heeft de rechter tot nu toe geen uitspraak gedaan over de vermeende staatssteun. In het hoger beroep dat op 15 februari zal dienen, kan dat nog veranderen.

En de SP?
Vanuit de politiek mist volgens de SP de wil om er tóch uit te komen. Verschillende malen hebben de vrijplaats en de SP opgeroepen om de gemeente en de vrijplaats aan tafel te zetten voor een gesprek. De vrijplaats heeft zelf een alternatief naar voren gebracht, maar verantwoordelijk wethouder Van Woensel weigert elk contact. Raadslid Eva de Bakker heeft al in januari een gesprek met de burgemeester aangevraagd, maar tot nu toe weigert hij een afspraak te maken.

“De SP is nog altijd van mening dat de gemaakte beloften ingelost moeten worden,”zegt raadslid Louk Rademaker. “De legalisering moet gewoon doorgaan. Een fatsoenlijk bestuur zou die stap zetten, in plaats van een ontruiming van zo'n unieke plaats in onze stad.”

Raadslid Louk Rademaker: lrademaker@tomaatnet.nl of 06 25563389, Raadslid Eva de Bakker: edebakker@sp.nl of 06 14040592

U bent hier