h

SP stelt vragen over eventuele privacyschending door de Stadsbank

9 oktober 2010

SP stelt vragen over eventuele privacyschending door de Stadsbank

De Stadsbank helpt met schuldsanering.De Stadsbank in Leiden biedt burgers met schulden de mogelijkheid tot schuldsanering. Als onderdeel daarvan worden de schuldeisers, middels een standaardbrief, door de Stadsbank gevraagd hoeveel zij van de schuldenaren eisen. Daarbij werden afgelopen zomer volledige inkomens- en uitgavenpatronen van enkele ouders opgestuurd naar een basisschool. Naar aanleiding van deze mogelijke privacyschending heeft de SP een aantal kritische vragen. “Het is de vraag of je zomaar, ongevraagd, zulke informatie kan verstrekken. En zelfs als een school die informatie wil hebben, moet dat soort gegevens vertrouwelijk verzonden worden,” vindt SP-raadslid Louk Rademaker.

In de zomer kreeg een Leidse basisschool enkele brieven van de Stadsbank. Een tweetal families die kinderen op de school hadden kwamen namelijk in de schuldhulpverlening. De Stadsbank wilde weten hoeveel de basisschool nog aan openstaande rekeningen had bij deze schuldenaren.
Bij de brieven was een bijlage toegevoegd, waarin de volledige financiële situatie van de schuldenaren te lezen viel. Waaronder: het inkomen, partner, gezinssamenstelling, ziektekostenverzekering, toeslagen, huur, etc. De SP vindt dit moeilijk te rijmen met de privacy van de schuldenaren, zeker omdat op de brief ook niet “Vertrouwelijk” stond. De SP wil weten waarom de Stadsbank niet voorzichtiger omgaat met deze informatie.

Een ander probleem ontstond omdat basisscholen in de zomer dicht zijn. De brieven met vertrouwelijke informatie hebben daardoor wekenlang ‘gewoon’ ergens op de mat gelegen. SP-raadslid Louk Rademaker verbaast zich hierover. “Ik neem aan dat men bij de Stadsbank weet wanneer basisscholen dicht zijn. Daar moet rekening mee gehouden worden als je zulke belangrijke brieven verstuurt.”

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
Download hier de schriftelijke vragen van de SP over privacyschending van de Stadsbank (PDF)

U bent hier